Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Doa Rabitah - Allah sebaik-baik sandaran.

Kalau ada masalah mengadulah pada Allah. Kalau kita terasa hati dengan sesiapa, suami ke kawan-kawan ke, mengadulah pada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar. Kenapa susah payah kita nak mengadu pada orang. Kadang-kadang ada orang yang suka mendengar cerita kita tapi kemudian dia akan menjaja cerita kita pada orang len. Habis semua kisah kita. Satu dunia tahu. Mungkin kita rasa lega bile cerita pada manusia. Tapi Allah adalah sebaik-baik sandaran. Allah yang memegang hati-hati manusia. Hanya Allah yang berkuasa. Kita mengadu pada manusia, manusia takleh wat ape, manusia akan nampak baik buruk kita. Malah silap-silap kita menambah dosa dan masalah yang ada. 
"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar." - [Al-Baqarah 2:155]
Setiap masalah yang kita hadapi, hanyal…

DOA NABI IBRAHIM

PENGEMIS BUTA DAN RASULULLAH SAW

Walaupun Rasulullah SAW telah tiada, namun Rasulullah SAW telah tinggalkan kepada kita dua perkara iaitu Al-Qur'an dan Sunnah beliau. Selagi mana kita berpegang teguh kepada dua perkara tersebut in sya Allah kita akan selamat dunia akhirat. 
“Aku tinggalkan kamu dua perkara, kamu tidak akan sesat selama mana kamu berpegang dengan kedua-duanya, iaitu kitab Allah (Al-Qur’an) dan sunnahku.” (HR Malik bin Anas dalam al-Muwattha' - no: 1619)

Dan selagi nyawa masih dikandung badan dan selagi masih ada ruang, marilah sama-sama kita mencari keampunan Nya. Dan marilah kita sama-sama mencontohi akhlah Rasullullah SAW. Walaupun kita bukan maksum tapi sekurang-kurangnya kita cuba untuk mencontohi akhlak beliau. Semoga Allah mengizinkan kita untuk mendapat shafaat baginda di akhirat kelak. 

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, 
"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu…

Berkasih sayang kerana Allah

Marilah kita berkasih sayang kerana Allah SWT.  Sesungguhnya Rasulullah SAW seorang yang sangat berkasih sayang dan kasihkan kanak-kanak. 

"Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri" (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Suatu ketika di Hari Raya, Sewaktu Rasulullah hendak pergi ke masjid, Baginda mendapati seorang anak yang masih kecil sedang menangis di sebuah sudut jalan. Rasulullah yang sangat berhati lembut dan penyayang kemudian mendatangi anak kecil tersebut, lalu bertanya kepadanya : "Wahai anak, hari ini semua orang sedang bergembira dengan datangnya Hari Raya Idul Fitri, tetapi kamu terlihat menangis seorang diri disini, apa yang terjadi?" Anak kecil itu menjawab: Aku sedih, teman-temanku semua bergembira dengan ibu dan ayah mereka, mereka memakai baju baru dan perhiasan baru, sedangkan orang tuaku telah bercerai, ibuku menikah dengan orang lain, ayah tiriku tidak peduli denganku. Dan …

Masjid aku datang...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...


Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk solat subuh di Masjid .
Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid .
ditengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor.
Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah,
dia berganti baju, berwudhu dan LAGI,
berjalan menuju masjid .
Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yang sama!
Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah.
Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju,
berwudhu dan berjalan menuju masjid .
Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yang memegang lampu.
Dia menanyakan identiti lelaki  tersebut, dan  menjawab
"Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,
jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'
Pemuda pertama mengucapkan terima kasih  dan mereka berdua berjalan ke masjid .
Saat sampai di masj…

Sunnah Rasulullah SAW

                                       بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Dari Abu Hurairah, r.a., dari Nabi s.a.w., bahawa Baginda bersabda: "Aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akansesat selagi kamu berpegangteguh kepada keduanya, iaitu kitab Allah dansunnah Rasulullah," (s.a.w.).









Allah menegur

Bulan lepas, APRIL 2013 adalah bulan yang agak mengujikan bagi saya dan husband. Duit melayang macam air. Emm mungkin ada rezki orang lain disebalik rezki yang Allah bagi pada kami. Ujian getir ni, Allah uji lepas kami balik dari umrah. Allah dah permudahkan urusan kami menunaikan Umrah. Allah permudahkan urusan, murahkan rezki kami dan Allah makbulkan doa saya untuk bawa mak ke sana. Terima Kasih Allah. 
Dan bulan lepas dan bulan ni, duit macam air. Bermula spek saya baru pakai dua bulan patah bingkai. Memang tak dapat diselamatkan. Huhuhu melayang RM250. Lepas tu saya wat spek baru dengan harga RM167. Em pakai seminggu patah lagi. Huhuhu Lastly sy amek spek ekonomi je RM80. Imagine dalam sebulan je saya ada 3 spek baru. 
Satu hari tu saya dan husband nak pergi Kuala Pilah, dalam dok sibuk kami gosip-gosip, PANG!!! Allahuakbar! Husband saya terlanggar monyet. Langsung kami tak perasan monyet melintaas. Allah bayar cash apa yg kami gosip. huhuhu... Bumper dan lampu depan pecah. Huhuh…

Jika Kau Sakit

Alhamdulillah, hari ni Allah masib beri kesempatan untuk saya update blog setelah 3 hari tak update blog. Cuma time ofis je saya boleh curi-curi update blog. Kat rumah langsung tak berkesempatan. Nak check fb pun xdan. Anak saya pantang nampak laptop, handset and gadjet lein, dia sangat teruja. Huhuhu... 
Alhamdulillah hari ni, badan saya kurang sihat, selsema & sakit tekak. Tapi syukur pada saya Allah sbb anak saya tak selsema, walaupun dua, tiga hari lepas, anak saya macam nak selsema. Cuma die kena batuk. Harap-harap die sihat. Terima kasih Allah kerna bagi saya hadiah teristimewa. Sebab saya tau disebalik kesihatan ni, Allah sedang menghapuskan dosa-dosa saya. Alhamdulillah. Setiap kesakitan itu adalah penghapus dosa. 
Apabila seorang hamba Allah jatuh sakit, Allah akan utuskan 4 orang malaikat :

1. Malaikat Pertama akan mengambil SELERA MAKANNYA 2. Malaikat Kedua akan mengambil REZEKINYA 3. Malaikat Ketiga akan mengambil KECANTIKAN WAJAH ( pucat ) 4. Malaikat Keempat akan mengamb…

Masjid aku datang...

1. Abu Hurairah melaporkan, Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang pergi ke masjid pada waktu pagi dan petang, Allah akan menyediakan satu hidangan baginya. Hidangan itu adalah yang biasa diberikan kepada tetamu-tetamu Syurga. Hidangan itu adalah hadiah kepadanya kerana pergi ke masjid pada waktu pagi dan petang." ( HR Bukhari dan Muslim )
2. Abu Hurairah melaporkan, Rasulullah SAW pernah berkata, "Sesiapa yang membersihkan dirinya daripada najis dan kotoran di rumahnya, kemudian beliau pergi ke masjid bagi menunaikan salah satu daripada sembahyang lima waktu, maka Allah memberikan ganjaran bagi setiap langkahnya menuju ke masjid itu. Setiap satu langkah menghapuskan satu dosa kecil yang pernah dilakukan dan dinaikkan satu darjat." ( HR Muslim )
3. Ubay bin Kaab melaporkan, "Terdapat seorang Ansar. Rupa-rupanya, rumahnya adalah rumah yang paling jauh dari masjid. Namun demikian, beliau tidak pernah terlewat bersolat di masjid. Setiap waktu solat dia pasti sempat…

Petua Rasulullah s.a.w buat yang menghidap penyakit kronik

Sekiranya sahabat mempunyai kenalan yang menghidap penyakit kronik (kanser, kencing manis, sakit jantung, darah tinggi dan lain-lain jenis penyakit) pujuklah dia mahupun mereka untuk mengamalkan solat pada waktu malam (walaupun sekadar 1 rakat witir) kerana dari Salman al-Farisi katanya, telah bersabda Rasulullah saw;
"Dituntut ke atasmu melakukan solat malam kerana sesungguhnya solat malam itu merupakan antara kebiasaan orang soleh sebelum kamu, sebagai jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, penutup segala kejahatan, penghapus segala dosa dan pembasmi segala penyakit dalam badan."
Menurut guru kami, Al Fadhil Ustaz Wan Nasir Wan Abdul Wahab, pembasmi segala penyakit dalam badan bukan sahaja merujuk kepada menyembuh penyakit tetapi turut bermaksud MENGHALAU penyakit tersebut dari menghinggapi badan si sakit semula.
Mesti cuba! Moga Allah menganugerahkan sifat istiqamah kepada kita semua.
by Ustaz Zahazan Mohamed

Cintanya Rasulullah SAW terhadap cucu-cucunya

Rasulullah SAW sangat sayang pada cucu-cucunya. Terdapat banyak peristiwa yang menunjukkan betapa mendalamnya kasih baginda terhadap mereka. Sewaktu Sayyidina Hassan dan Hussin masih kecil, apabila Rasulullah SAW sembahyang, baginda meletakkan mereka di sampingnya. Kedua-dua cucunya ini memperhatikan gerak gerik baginda dalam sembahyangnya. Bahkan, ketika baginda sujud, kedua-dua anak itu melompat ke belakang baginda. Maka ada seseorang yang mencuba melarang kanak-kanak itu, tapi baginda mengisyaratkan supaya dibiarkan saja kedua-dua cucunya bermain di belakangnya. Jika Rasulullah SAW hendak mengerjakan sembahyang, maka baginda meletakkan Hasan dan Husain. Kemudian baginda bersabda: “Sesiapa yang kasih kepadaku hendaklah ia kasih kepada yang dua ini (Hasan dan Husain). Pada suatu hari Rasulullah SAW keluar bertemu dengan kaum muslimin, sedang bersamanya ada Hasan dan Husain. Seorang di bahu kanan dan yang seorang lagi di bahu kiri. Baginda mencium Hasan, kemudian mencium Husain pula. …

Rasulullah Menangis di Padang Mahsyar..

Daripada Abbas r.a , Rasulullah SAW bersabda ; Orang pertama yang akan dibangkitkan dari kubur pada hari kiamat ialah Muhammad SAW. Jibril a.s akan datang kepadanya dengan membawa seekor Buraq . Israfil datang membawa bendera dan mahkota dan Izrail datang membawa pakaian-pakaian syurga.

Israfil bersuara ; "Wahai roh yang baik ! Kembalilah ke tubuh yang baik . Maka kubur terbelah dua. Pada seruan yang kedua pula, kubur terbongkar . Pada seruan ketiga , ketika Rasulullah SAW berdiri , baginda telah membuang tanah pada kepala dan janggut baginda SAW. Baginda SAW melihat kanan dan kiri dan baginda melihat tiada satu pun bangunan . Baginda SAW menangis sehingga mengalir air mata ke pipinya."

Baginda SAW bersabda ; "Wahai Jibril a.s ! Gembirakanlah aku!"
Jibril a.s berkata : "Apa yang kamu lihat di hadapanmu?"
Baginda S.A.W bersabda : "Bukan seperti itu pertanyaanku"
Jibril a.s berkata ; "Apakah kamu tidak melihat bendera kepujian yang terpacak di ata…