Skip to main content

Mutaba’ah Yaumiyah

Assalamua'laikum wbt

Subhanallah....dah lama tidak berkesempatan nak update blog. Sampaikan bila nak update blog haarini, aku dah dah jadi macam newbie plak dalam dunia penulisan. Macam ni la manusia, bila dah biasa hidup dalam keadaan relaks, tidak berfikir, maka otaknya akan bertambah lembap gitu. Idea tidak dapat bercambah. 

Macam tu jugak kita ni, bila dah selalu buat dosa, even kecil tapi bila dibiar berlarutan, makanya hati kita bertambah hitam dan sudah tidak rasa bersalah dan berdosa tu. Maka ubatnya adalah zikir. Berzikirlah setiap hari supaya hati sentiasa bersih. Makanya bila hati bersih, Allah akan bagi ilham supaya kita akan rasa berdosa bila buat benda salah. 

Hampa penah dengaq dak "Mutabaah Yaumiyah"? Mungkin korang semua dah tau. Aku je kot baru tau. Hehe. Ok lets go straight to the topic. Mutaba'ah Yaumiyah adalah checklist atau senarai semak ibadah kepada Allah SWT. 

Ingat tak masa kita nak ambik SPM dlu, cikgu-cikgu selalu suruh set target ...
"SPM10A1"
PMR 8A

Lepas tu kalau kita digalakkan supaya ada jadual belajar. Hari belajar apa..esok belaja apa..

Bukan setakat kt sekolah, malah businessman pun ada target sales. Target sales mingguan, bulanan dan tahunan serta langkah-langkah atau strategi untuk mencapai target. 

Semua tu adalah langkah atau teknik supaya kita berjaya capai apa yang kita nak. 

Macam tu jugak Mutabaah Yaumiyah. Mutabaah Yaumiyah ni adalah checklist amal ibadah kita. Mmg tak wajib ada. Tapi lebih baik ada sebab bila ada, kita boleh set target supaya dapat beramal ibadah kepada Allah SWT dengan amal yang terbaik. Dan kita tau kt mana level ibadah kita. Sebab manusia ni mudah lupa. Selalu rasa diri baik. Dan selalu rasa diri bagus. Apa yang kita buat..kita tick..so setiap hari kita tau sebanyak mana amal kita. Adakah kita ni perasan amal ibadah banyak..tapi hakikatnya zero.... 



Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…