Skip to main content

Resepi Kek Coklat Moist Anis

Assalamua'laikum wbt 

Sedar tak sedar, hari ni dah masuk hari khamis. Esok dah jumaat. Masa berlalu sangat pantas. Allahuakbar. Umur pun makin meningkat. Sedar tak sedar, kubur dah kata mari, rumah dah kata pergi. Dalam dok busy dengan hal-hal dunia ni, aku amek masa sikit untuk update entry untuk hari ni. 

Nak share resepi kek coklat Moist yang sangat Marvellous. Honestly saya dah try banyak resepi. Dari resepi kek coklat kukus, best moist chocolate kek dan macam-macam la. Ada je yang tak puas hati. Dan kalau ada yang memuas hati, ada je pengkritik yang masih tak puas hati. Heheh Macam tu la manusia. Hidup tak pernah puas. Tapi resepi kali ni memang lain. Memang sedap & gojes angat. Saya sangat puas hati & pengkritik pun memuji sesangat. Let's Check It Out. Ok before tu nak bgtau ini adalah resepi dari anis chocolate kek. Thanks atas perkongsian ilmu yang sungguh bermakna.  

kek coklat

KEK COKLAT MOIST ANIS

Bahan A
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
2 biji telur

Bahan B
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C ( Topping )
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Cara-caranya :
1. Masak bahan A (kecuali telur) dengan api sederhana sehingga gula larut dalam air. 
2. Pukul telur sehingga kembang.
3. Masukkan bahan A yang telah dimasak ke dalam telur. Mix hingga sebati. 
4. Masukkan bahan B dan mix hingga sebati. 
5. Kukus atau bakar kek. 


Cara-cara membuat topping :

Masukkan bahan C dalam periuk dan masak atas api yang sederhana. Kacau hingga sebati. Bila dah siap, boleh sapu atas kek. 


# Sapu topping apabila kek telah sejuk.
# Resepi asal adlah kukus. Tapi saya bakar =)


Comments

  1. sedappp nya!! rasa lapar pulak tengok hihi

    Cik G singgah :))
    http://zianaeunos.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...sedapnya tengok kek coklat tu...:)

    ReplyDelete
  3. Hai dear :)
    saya yana wakil dari Kak ANIS, founder Anis Choc Moist Cake

    nak sampai kan pesan kak Anis to say million thanks for your appreciation toward our LOVE Cake :)

    entry lama, kami baru jumpa..hehehe...
    keep in touch kayyy ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, nk tny kalau bkar suhu brapa?

      Delete
  4. time kasih sesangat yana... sampaikan ucapan terima kasih pada kak anis...resepi yang sangat best dan marveellous... moga Allah merahmati dan memberkati yana n kak anis

    ReplyDelete
  5. Wah sedapnya.. Choc moist cake memang favourite. Thanks for sharinng. Rasa nak mkn.. Nk beli bahan-bahan.
    Jom jemput ke blog saya:
    healthyglowing13.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam..na tnye, klau bkar brape suhunye?

    ReplyDelete
  7. Salam...na tnye,klau bkar brape suhunye ?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…