Resepi Kek Coklat Moist Anis

Assalamua'laikum wbt 

Sedar tak sedar, hari ni dah masuk hari khamis. Esok dah jumaat. Masa berlalu sangat pantas. Allahuakbar. Umur pun makin meningkat. Sedar tak sedar, kubur dah kata mari, rumah dah kata pergi. Dalam dok busy dengan hal-hal dunia ni, aku amek masa sikit untuk update entry untuk hari ni. 

Nak share resepi kek coklat Moist yang sangat Marvellous. Honestly saya dah try banyak resepi. Dari resepi kek coklat kukus, best moist chocolate kek dan macam-macam la. Ada je yang tak puas hati. Dan kalau ada yang memuas hati, ada je pengkritik yang masih tak puas hati. Heheh Macam tu la manusia. Hidup tak pernah puas. Tapi resepi kali ni memang lain. Memang sedap & gojes angat. Saya sangat puas hati & pengkritik pun memuji sesangat. Let's Check It Out. Ok before tu nak bgtau ini adalah resepi dari anis chocolate kek. Thanks atas perkongsian ilmu yang sungguh bermakna.  

kek coklat

KEK COKLAT MOIST ANIS

Bahan A
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
2 biji telur

Bahan B
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C ( Topping )
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Cara-caranya :
1. Masak bahan A (kecuali telur) dengan api sederhana sehingga gula larut dalam air. 
2. Pukul telur sehingga kembang.
3. Masukkan bahan A yang telah dimasak ke dalam telur. Mix hingga sebati. 
4. Masukkan bahan B dan mix hingga sebati. 
5. Kukus atau bakar kek. 


Cara-cara membuat topping :

Masukkan bahan C dalam periuk dan masak atas api yang sederhana. Kacau hingga sebati. Bila dah siap, boleh sapu atas kek. 


# Sapu topping apabila kek telah sejuk.
# Resepi asal adlah kukus. Tapi saya bakar =)


Comments

  1. sedappp nya!! rasa lapar pulak tengok hihi

    Cik G singgah :))
    http://zianaeunos.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...sedapnya tengok kek coklat tu...:)

    ReplyDelete
  3. Hai dear :)
    saya yana wakil dari Kak ANIS, founder Anis Choc Moist Cake

    nak sampai kan pesan kak Anis to say million thanks for your appreciation toward our LOVE Cake :)

    entry lama, kami baru jumpa..hehehe...
    keep in touch kayyy ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, nk tny kalau bkar suhu brapa?

      Delete
  4. time kasih sesangat yana... sampaikan ucapan terima kasih pada kak anis...resepi yang sangat best dan marveellous... moga Allah merahmati dan memberkati yana n kak anis

    ReplyDelete
  5. Wah sedapnya.. Choc moist cake memang favourite. Thanks for sharinng. Rasa nak mkn.. Nk beli bahan-bahan.
    Jom jemput ke blog saya:
    healthyglowing13.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam..na tnye, klau bkar brape suhunye?

    ReplyDelete
  7. Salam...na tnye,klau bkar brape suhunye ?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper