Skip to main content

Cabaran 30 Hari : Day19 : 1 Resepi Kegemaran Anda

Assalamua'laikum wbt

Oh...kalau bab resepi kegemaran, memang banyak. Sebab aku memang sejak azali suka makan. Semua suka asalkan halal. Tolak kayu dan batu je. Tapi yang aku rasa paling best adalah tomyam. Sebabnya tomyam ni sangat-sangat mudah nak masak. Kalau balik dari kerja, rasa kelam kabut dan tak sempat nak masak yang gempak-gempak, tomyam lah yang jadi pilihan. Mudah, simple & sedap. Pastu yang tak tahan tu, kalau g makan kat kedai pun...mesti order tomyam gak. Huhuhu Oleh sebab terlampau suka akan tomyam, dah banyak resepi yang saya try. Dan sini saya nak share resepi tomyam yang sedap. Hasil gabungan semua resepi tomyam yang saya try. Sangat sedap. Yang penting seimbangkan semua rasa. baru terangkat. 

resepi tomyam

Resepi tomyam (untuk 2 orang makan) 

Bahan-bahan:
Dua sudu perencah tomyam thai
10 batang serai diketuk
1 inci lengkuas (dipotong nipis @ketuk)
Daun limau purut (dicarik-carik)
3 biji buah tomato (sebiji di blend dan 2 biji dipotong)
sebatang carrot (dipotong ikut suka)
cili padi (ikut kepedasan)
Air limau nipis
Daun ketumbar
Bunga kubis
ayam
sotong
udang

Cara-cara: 
1. Panaskan dua sudu minyak masak. Tumis bawang putih dan serai.
2. Apabila dah naik bau, masukkan air, lengkuas ,daun limau purut dan perencah.
3. Blend sebiji tomato sehingga hancur. Dan masukkan ke dalam tomyam.
4. Masukkan ayam, carrot, bunga kobis dan sayur-sayur lain yang anda suka. Biarkan hingga mendidih.
5. Bila dah hampir masak baru, masukkan garam, cili padi yang diketuk, air limau nipis, buah tomato, sotong dan udang.
6. Bila dah masak, hidangkan dan taburkan daun ketumbar...

# Untuk rasa tomyam yang sedap, perlu guna serai yang banyak.
# Lengkuas terpulang pada kesukaan. Tapi dikedai memang diorng akan letak lengkuas. Memang sedap.
#cili padi ikut kehendak pedas masing-masing
# tomato diblend dan dicampur dengan kuah bertujuan untuk memekatkan kuah dan memberi rasa yang umph. 
# daun ketumbar akan memberi bau yang wangi pada tomyam. 
# sotong & udang dimasukkan last sekali supaya sotong dan udang tidak kecut dan ia dapat mengekalkan rasa udang & sotong. 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…