Skip to main content

Resepi asam pedas ikan merah melaka

Aku bukanlah penggemar asam pedas. Malah bukan aku sorang.. satu family aku pun mmg x suka asam pedas. Klo masak asam pedas kt kampung confirm tak laku.

Satu hari tu,kwn baik aku bertunang di gemencheh. So kami,kwn kwn kolej pun pegi la. Em mmg meriah sesangat..happening. dan yang paling best bab makanan die. Sangat sedap. Of course la bukan katering. Org org kampung yg masak... mmg sedap. Dan tu la first time aku makan asam pedas daging tetel. Memang sedap. So sejak tu aku jadi penggemar asam pedas. Kawan aku kata tu asam pedas melaka. Memang rasa len sgt ngn asam pedas tempat aku. So sejak tu aku mula belajar masak asam pedas ngn kwn aku org melaka ni. Gigih aku wat. First time wat mmg xjadi la. Hehhe akhirnya setelah beberapa kali try..  alhamdulillah pejam mata dh leh wat. Dan asam pedas  melaka jadi hidangan istimewa.

Ni resepi asam pedas... tapi xsempat nk snap gmbar sbb bz wat due keje skali gus. Sambil masak sambil main ngn anak. Huhu

Resepi asam pedas ikan merah...

Bahan bahan
Ikan merah 2 ketul
Air asam jawa 1 mangkuk
Daun kesum
1/2 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil jintan manis dan jintan putih


Bahan yg diblend...
Cili kering yang telah diblend dlm 3 sudu
Bawang besar 2 biji (aku suka letak byk sbb lagi sedap)
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Langkah...
1. Blend semua bahan bahan yg perlu diblend. Blend bersama jintan2..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg diblend
3. Masukkan daun kesum. Daun kesum ni penting untuk rasa dan bau asam pedas
4. Kemudian... masukkn air asam jawa..dan tunggu hingga naik minyak
5. Bila dh naik minyak... masukkan ikan. Kemudian garam dan gula.
6. Sesuaikan rasa dan angkat...

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…