Skip to main content

Bacalah....

Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang... 

Sebelum Nabi Muhammad SAW wafat, baginda telah mewasiatkan dua perkara kepada kita yang mana selagi kita berpegang teguh kepada dua perkara ini, in sya Allah kita tidak akan sesat selama-lamanya. 

Dua perkara tersebut ialah Al-Qur'an dan Sunnah baginda. Al Qur'an adalah kitab yang diturunkan oleh SWT kepada Nabi Muhammad SAW dan juga kita umatnya. 

Al Qur'an adalah petunjuk! Petunjuk untuk kita. Maka segala permasalahan, segala tunjuk ajar, segala ilmu pengetahuan terkandung dalam Al-Qur'an. 

Tapi kenapa kita tak pernah pun nak faham.  Tak pernah rasa Al-Qur'an adalah ilmu yang paling hebat didunia ini. Tak pernah rasa Al-Qur'an adalah satu mukjizat dari ALLAH. Walaupun Rasullullah SAW telah pun pergi meninggalkan kita dan kita sendri tak pernah jumpa baginda... itu bukan tiket untuk kita buat dosa. Kerna Rasulullah SAW telah tinggalkan kepada kita Al-Qur'an dan Sunnah.



Tapi secara jujur, kita tak pernah rasa mukjizat Al-Qur'an. Sebabnya kita hanya baca AL-Qur'an tanpa memahami isi kandungannya. Kita baca sekadar baca. Baca buat syarat. 

Tapi AL-Qur'an mengandungi macam-macam petunjuk... macam-macam ayat yang ALLAH bagi tau kita. Pasal hukum, pasal aurat, pasal kisah Nabi-Nabi, kisah Dajjal, kisah hari kiamat dan macam-macam lagi.... 

Aku nak share ngn korang ayat-ayat Al-Qur'an yang boleh jadi pegangan hidup kita...

-------------------------------

Ayat mengenai Al-Qur'an (Surah Al-A'raaf ayat 2)

"(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang diturunkan kepadamu (wahai Muhammad dari Tuhanmu). Oleh itu, janganlah ada perasaan bimbang dalam dadamu mengenainya, supaya engkau memberi amaran dengan Al-Quran itu (kepada orang-orang yang ingkar), dan supaya menjadi peringatan bagi orang-orang yang beriman."


Ayat mengenai taqwa(Surah Al-A'raaf ayat 26)
" Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).

Ayat mengenai manusia yang tamak (Surah At-Takatur ayat 1, 2 dan 3)
"Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal) oleh perbuatan berlumba-lumba mendapatkan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak pinak dan pangkat" (ayat 1)
"Sehingga kamu masuk kubur" (Ayat 2)
"Jangan sesekali (bersikap demikian)Kamu akan mengetahui kelak (akibat yang buruk semasa hendak mati)" (ayat 3)

Ayat mengenai orang yangmengumpat & mengumpul harta(Surah AL-Humazah)
"Kecelakaanlah bagi setiap pencaci dan pengeji" (Ayat 1)
"Yang mengumpul harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya" (Ayat 2)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…