Skip to main content

Husnuzon

Assalamua'laikum wbt


Husnuzon adalah bersangka baik. Iaitu bersangka baik kepada orang lain. Atau dalam erti kata lain think positif. Nampak mudah tapi hakikatnya sangat susah dipraktiskan. 

Saidina Umar bin Al-Khattab r.a.telah berkata : “Jangan kamu membuat sangkaan terhadap satu kalimah yang keluar daripada seorang saudara mukminmu kecuali kebaikan selagi kamu masih ada cara untuk meletakkannya di tempat yang baik.”

Beberapa bulan lepas, aku & husband serta anak-anak on da way balik kampung terchinta di perak nun. Hajat untuk menjenguk mak di kampung. Masa on da way, kami singgah di sebuah bank Islam di Senawang. 

Masa kami berenti nak amek duit, tetiba ada seseorang hamba Allah (lelaki) sedang duduk di depan bank. Lelaki ni berkopiah. So, macam biasa walaupun aku dah tertengok dia, aku buat-buat tak nampak. Sebab kalau ikutkan gaya dia, nampak macam dia sedang menjual sesuatu. Selalunya time dapat gaji memang ramai penjual tunggu depan bank. Then akan promote supaya beli barang macam buku-buku agama atau orang mintak sumbangan rumah anak yatim atau pembinaan masjid. 

Dalam buat-buat tak nampak, aku tertengok dia. Dan dia senyum ikhlas kat aku. Haa...aku pun senyum nipis je. Dalam hati dah agak..mesti pas ni dia akan datang promote suh aku beli barang. Waduh...camne nk wat ni. Susah nak larik ni. 

Pas selesai urusan aku, aku kuar dari bank. Dia cuma senyum memandang orang-orang di sekeliling. Langsung tidak memaksa sesiapa pun beli. Peliks jugak tuh. Selalunya mesti di promosi. So aku wat taktau je. Dari apa yang aku nampak die jual keropok goreng. Adala dalam 3 ke 4 bungkus. 

Bila aku dah masuk kereta, husband aku tanya " nampak tak budak lelaki yang duk depan bank tu"
Aku cakap " nampak... dia jual keropok".
"Perasan tak kat tangan dia pegang apa"
Aku pun tengok kat tangan dia. Rupa-rupanya disebalik tangan dia...die sedang pegang tasbih. Dan mulut die terkumat-kamit baca zikir. Allahuakbar. Patut la sejuk je muka dia. 

Dalam pada kiteorang duk perhati dia, ramai je orang yang datang beli keropok dengan dia walaupun dia tak promosi or paksa orang beli. Dia just duduk di depan bank. 

Rasa insaf. Hanya berzikir. Rezeki tu milik Allah. Dan bersangka baik lah dengan semua manusia. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…