Skip to main content

Di sebalik Kisah Ultraman & Raksasa


Seminggu aku ngn suami bercuti di rumah. Menghabiskan masa bersama ilham dan irdina. Melayan kerenah dan bergusti ngn anak-anak. Dan hari ni kembali bekerja. Malasnya rasa nak memulakan hari pertama bekerja. Nak set kan semula jadual dan masa. Masa bangun pagi, iron baju dan mengepam.

Semenjak dua menjak ni ilham suka sangat menjadikan aku raksasa. So dia jadi ultraman. So, apa lagi mama menjadi mangsa gigitan dan gustinya. Haa bayangkan digusti dan digigit oleh seorang anak lelaki yang seberat 13 kg. Dulu aku memang kuat melenting. Marah. Tapi akhirnya aku tak dapat apa pun. Hanya dapat kepuasan lepas tu menyesal sebab marah anak. 

Bila ilham kena marah, dia akan diam. Termenung. Sedih. Air mata bergenang. Menangis diam-diam. Dia akan duduk diam terbaring. Tak bergerak-gerak. Sedih gile tengok!

Aku akhirnya yang sedih balik. Akhirnya aku g pujuk dia. G peluk dan cium dia...then baru dia ok. Lepas tu selepas beberapa kali menyesali perbuatan aku, baru aku berubah. Tapi tak sepenuhnya. kadang-kadang termarah jugak. bila fikir-fikir balik, baru aku tersedar. Dah la 9 jam kat rumah pengasuh. Pastu bila balik rumah kena marah dengan mama & papa. Kesiannya. Dia baru je nak bermanja dengan kami. Ntah-ntah kat rumah pengasuh pun kena marah. Akhirnya aku insaf. 

Sekrang ilham masih meneruskan kerjayanya sebagai ultraman. Dan aku menjadi raksasa. Tapi sekrang aku ada cara lain. Bila ilham mula nak jadi ultraman dan mula meneruskan misi menggigit dan bergusti, aku akan peluk dia kuat-kuat. Biar ultraman rasakan penangan pelukan dan ciuman seorang raksasa. Aku peluk sampai dia gelak dan lama-lama. Lepas tu ilham gelak dan dia cool. Dan yang bestnya dia dah tak gigit dan gusti aku lagi. Wah... idea yang berjaya. Alhamdulillah. Tapi kadang-kadang termarah jugak. Sabarlah dalam mendidik anak, sesungguhnya anak adalah amanah Allah. 


Mana ada mak ayah yang tak sayang anak. Cuma kadang-kadang kita selalu termarah. Kalau husband aku marah, aku selalu cakap "abang jangan marah anak. Dia tak faham pape pun". Padahal aku pun selalu marah anak.huhu 
Dan bila aku marah, husband aku akan cakap " Tak yah la marah...sian dia"... Mungkin Itulah guna suami dan isteri. Bila suami marah..isteri akan pujuk suami . Bila isteri marah..suami akan pujuk isteri. Barulah lengkap melengkapi. Mana boleh dua-dua marah...nanti anak-anak akan jadi mangsa. 


Firman Allah (Surah Al-Anfal, 28):

Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan

 dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…