Skip to main content

Disebalik Musibah Banjir

Assalamua'laikum wbt


Alhamdulillah banjir makin surut. Matahari sudah makin menampakkan cahayanya. Kalau dulu musim panas, kita reramai solat hajat agar Allah menurunkan hujan. Kini Allah turunkan hujan. Kini jugak kita reramai solat hajat mohon Allah hentikan hujan. Kita manusia memang tak pernah bersyukur.

Tapi turunnya hujan bersama rahmat Allah. Dan datang banjir juga bersama rahmat Allah. Macam-macam rahmat Allah disebalik musibah. 

Disebabkan banjir, berapa ramai umat islam kat malaysia keluarkan duit bersedekah. Ada yang sumbangkan duit, baju-baju, susu, beras dan macam-macam lagi. Dan yang paling bagus ada yang sumbangkan tenaga. Tengok..bertapa besarnya rahmat Allah. Malah ada yang tak mampu nak sumbangkan harta dan tenaga, boleh sumbangkan dengan share kat fb atau forward mesej pada kengkawan. Rupa-rupanya disebalik musibah, Allah ingin anugerahkan kita pahala. Pahala bersedekah.. Selagimana kita memudahkan urusan orang lain..maka Allah memudahkan urusan kita. Amin

Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. 
Dan Allah mendatangkan musibah adalah untuk menguji keimanan kita. So, sesiapa yang sabar dan redha dengan ujian tersebut..in sya Allah pahala & rahmat Allah menantinya di akhirat kelak. 
Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Ankabut : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja hidup senang-lenang) mengatakan: "Kami telah beriman", sedangkan mereka belum lagi diuji ?” (Al-Ankabut : 2)
Musibah banjir ni, adalah ujian untuk semua orang. semua umat Islam. Bukan sahaja orang yang ditimpa bajir. Allah uji yang ditimpa banjir dengan kerosakan rumah, kehilangan harta benda. Dan Allah juga kita sama ada kita sanggup membantu mereka atau tidak. Adakah kita sanggup keluarkan harta benda kita untuk mereka. Tapi sayangnya, ada yang mengambil kesempatan atas musibah banjir ni. Ada yang curi kereta, curi peti ais, pecah masuk rumah orang. Aduh... 

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…