Skip to main content

Layakkah Kita Ke Syurga Nya

Assalamua'laikum wbt
Alhamdulillah kita diberi kesempatan untuk hidup dan bernafas dibumi Allah. Masih mampu untuk solat, berzikir dan bersedekah untuk bekalan akhirat.

Tapi cukupkah amalan yang kita lakukan untuk membawa kita ke syurga.

Allah dah bagi kita 24jam sehari. Tapi berapa jam yang kita guna untuk mengingatti Dia? Berapa jam yang kita guna untuk beribadat kepada DIA?

Sehari kita cuma solat 5 waktu sehari semalam. Andaikan kita solat cuma 10 minit setiap waktu,
So, 5 solat x 10 minit = 50 minit.

Ya Allah,hanya 50 minit saja yang kita guna untuk mengingati Allah, Lagi 23 jam kita guna untuk dunia. Untuk diri sendiri.Untuk hiburan. Untuk manusia lain. Kejamnya kita. Tapi Allah sentiasa bagi nikmat pada kita.Nikmat bahagia..gembira..kesihatan...kerja yang bagus

Berapa umur kita sekarang? Andai umur kita 32 tahun ...dah berapa banyak dah kita beribadah pada Allah... dah berapa banyak dosa kita? huhu adakah dosa melebihi amal ibadat kita?

start umur berapa kita start solat penuh? Alhamdulillah kalau kita start solat since sekolah rendah. Tapi macamana kalau kita baru start solat ..tu pun yang wajib selalu tertinggal.. belum kira ,kita yang solat diujung waktu...

Katakan lah kita start solat umur 12 tahun (darjah 6). So tempoh solat kita adalah (32 tahun - 12 tahun = 20 tahun). 20 taun adalah anggaran waktu solat penuh kita.

20 tahun x 5solat x 10 minit = 1000 minit
1000minit = 16.7 jam. ~ 17 jam

Ha... bayangkan dari kta lahir sampai umr kita32 tahun,hanya17 jam kita memperhambakan diri pada Allah. Allah bagi kita 32 tahun hidup.. 

1 tahun = 365 hari = 8760 jam  = 525600 minit

32 tahun =11680 hari = 280320 jam = 16819200 minit

Allah telah bagi masa pada kita selama 280320 jam di dunia, tapi hanya 17 jam kita guna untuk ingat pada Dia. untuk sujud pada Dia.

Layakkah kita masuk syurga? Tepuk dada...tanya diri sendri....Hnya rahmat Allah yang membawa kita ke syurga. 

Pernah saya terbaca satu perkongsian yang dishare oleh seseorang di fb : mudahnya menjemput rezeki ,die memperuntukkan setiapsolat selama1jam untuk beribadat pada Allah (solat,zikir,doa & membaca al-qur'an)

5 solat fardhu (1 jam x 5 = 5 jam) + 1 jam Dhuha + 1 jam tahajud x 1 jam = 7 jam

Dia peruntukkan 7 jam untk Allah. Bgus sesangat. 
Kita boleh bekerja untukmanusia selama 8jam sehari,so kenapa kita tak boleh bekerja untuk Allah 7 jam sehari.Kita adalah hamba Allah. Bukan Hamba manusia. 

So kesempatan yang ada,jom perbaiki amal.moga dengan rahmat Allah kita dapat masuk syurga.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…