Skip to main content

Cara meningkatkan trafik ke blog

Assalamua'laikum wbt

idea menulis blog

Ada sesetengah blogger kata, untuk meningkatkan traffik ke blog, kita kena update blog setiap hari. Sekurang-kurangnya 3 entry sehari. Then, buat entry yang menarik dan bombastik. Bila entry menarik, ping la entry dekat mana-mana website macam di pingbusuk, kakiping, pingje, blogr dan macam-macam lagi. Boleh try google. Kalau sekadar buat entry, then publish kat blog sendiri dan duduk diam-diam, memang susah untuk tingkatkan trafik blog. Sebab kita bukan selebriti terkenal yang memang orang akan google cari pasal kita. So nak tak nak, kita kena ada usaha lebih sikit iaitu rerajin ping blog. Memang trafik akan meningkat secara mendadak. Keempat-empat website ping tersebut (pingbusuk, kakiping, pingje & blogr) adalah yang paling mudah digunakan. Tapi yang paling banyak menyumbangkan traffik ke blog " Sebuah perjalanan ke syurgaNya" adalah pingbusuk. Thank you ping busuk. 

Selain itu, kita boleh menggunakan khidmat 'Google+ '. Google+ akan automatik share setiap entry yang kita published. Sebelum tu kita kena setting dlu macam kat bawah ni. 

google

Kita juga boleh tingkatkan traffik ke blog menggunakan imej yang kita upload dalam setiap entry. Imej bukan sahaja dapat menjadikan entry nampak menarik dan gojes tetapi juga salah satu cara untuk tingkatkan trafik. Sebab kebanyakkan pengguna internet terutamanya blogger macam kita ni akan search imej di website. Jadi ambilah kesempatan ini untuk tingkatkan traffik ke blog. 

Caranya ialah Klik pada gambar yang diupload dalam entry dan pilih properties. 


di imej properties, masukkan title text dan alt text yang dikehendaki. Image properties adalah satu cara di mana untuk membolehkan entry/blog kita berada dihalaman pertama  Google Search Image. 



Selain dari cara di atas, terdapat banyak lagi cara atau teknik lain untuk meningkatkan traffik ke blog. Salah satunya ialah rerajin blog walking ke blog-blog blogger lain. Kita mengharap ada orang yang akan masuk dan baca setiap entry yang kita post. Tapi kita malas nak jenguk blog blogger-blogger lain. Macam mana tuh? Adil ke? What you give, you'll get back. So rerajin la blog walking dan jangan lupa tinggalkan jejak seperti komen post dan follow blog blogger lain. Selalunya apabila kita tinggalkan jejak, in sya Allah empunya blog akan kembali menjenguk blog kita. 

Cara lain untuk tingkatkan traffik blog ialah join giveaway yang blogger lain anjurkan.  Selain tu, anda boleh share post/entry di laman sosial macam facebook, twitter dan lain-lain. Facebook merupakan laman sosial yang paling ramai orang gunakan. So, kalau nak cepat traffik naik mendadak, boleh share di facebook anda. Sekiranya entry anda menarik dan berfaedah, pengguna-pengguna fb lain pun akan share post anda. Silap-silap boleh meletop blog anda. Tapi kalau anda malu untuk share post anda, boleh mintak tolong kawan sharekn. =) So, takdelah nampak macam syok sendri. 

Walau apapun caranya untuk tingkatkan traffik ke blog, yang paling penting ialah "Entry mesti menarik & bombastik"Sekian, terima kasih. Semoga perkongsian ini dapat diguna pakai oleh semua blogger. 

Comments

  1. Ohh, Tips yg bagus.
    Properties kt image tu, first time tau..
    Lps ni bo la cuba, hee.
    Tq

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing..^^ singgah follow sini

    ReplyDelete
  3. Nice sharing.. Entri simple2 pun takpe kan? Janji guna gaya penulisan yang mudah difahami & dapat menarik minat pembaca.. ^_^
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  4. nice sharing psl properties untuk image tu...tq..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…