Cara Mengembalikan 'Add gadjet' di Header Blog yang telah Ter-remove

Assalamua'laikum wbt

Entry kali ini adalah mengenai bagaimana untuk menambahkan gadjet di blog header. Haa... lebih kurang macam tu la. Nak letak tajuk entry pun susah sebab nak memahamkan pengguna yang akan membacanya. 
Perasan tak, sebelum ni blog saya ni takder header blog. Opss bukan sesaje tak letak. Tapi telah ter-remove tanpa disengajakan. Puas jugak mengoogle bagaimana nak create 'add gadjet' di header supaya boleh letak header blog. Akhirnya setelah bersusah payah, dapat jugak menyelesaikan masalah ni. Lets check it out...Moga jadi panduan untuk semua.

inilah blog asal yang tiada header blog


Langkah 1 : Pergi ke Blogger dashboard, klik Template > Edit Html

Langkah 2 : Klik di dalam code area dan buka search box dengan CTRL +F




Langkah 3 : Masukkan code dibawah ke dalam ruangan search dan enter


 class='header' id='header' maxwidgets=

Langkah 4 : Tukarkan 'no' kepada 'yes'


Langkah 4 : save template dan view dashboard. Anda dah boleh add header blog...


terima kasih.... 

"Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan trus abadi. maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan mu di akhirat nanti" 
Sayyidina Ali Bin Abi Talib


Comments

  1. Susah jugak kalau tak de header ye ..sebab ada masanya kita nak berubah angin,nak letak header ..terima kasih atas perkongsian ini..:)

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...

    terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dengan pembaca blog yang lain. Mselim3 pun tak tahu pasal nie.. nice post.

    mselim3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis