Skip to main content

Tips Kebahagian Rumah Tangga

Assalamualaikum wbt

Satu hari... ketika tengah diselubungi kesibukkan pnp student..aku dikejutkan dengan berita seorang sahabat aku ditimpa masalah keberantakan rumah tangga. Ohh memang serius. Macam-macam masalah. Tiada persefahaman. Asyik bergaduh! Salah menyalahi..

" Dia tak pernah memahami saya"..kata si isteri...
" Dia tak pernah tunaikan tanggungjawab dia sebagai seorang isteri.." kata si suami pulak..
" Dia tu asyik nak marah je.. anak-anak jadi mangsa"... tempelak si isteri
"A'ah ..asyik saya nak jaga hati awak...sape pulak nak jaga hati saya.." lenting si suami...
" Awak tu kedekut.... bagi nafkah tak cukup!".. bentak si isteri...
" Awak abaikan tanggungjawab pada anak-anak"... balas si suami

Bila marah, hilang semua kebaikan pasangan. Yang nampak cuma buruk. Aku bukanlah yang terbaik untuk bagi pendapat. Baru setahun pisang bina rumahtangga. Tapi pengalaman aku yang sesiput sedut ni.. boleh la aku share sikit-sikit. (based on pemerhatian & kajian...chewah)

Aku nak tanya korang... 

 Apa rahsia kebahagian rumah tangga? 

Pilihan Jawapan 
a. Duit
b. Kecantikan
c. Rupa paras
d. Tolak ansur
e. Persefahaman

Jawapan yang betul adalah SOLAT JEMAAH. Bukannya persefahaman. Bukan duit. Bukan harta dan juga bukan paras rupa. SOLAT JEMAAH adalah rahsia kebahagiaan rumah tangga. Malah Rasul SAW tak pernah tinggal solat jemaah. Makanya..kita sebagai umat baginda yang lemah..ikut je sunnah baginda. Tak perlu tanya. Tak perlu query. Just follow sunnah baginda. Dengan Solat Jemaah..akan datanglah persefahaman. Akan datang kejujuran. Akan datang tolak ansur. Allah akan permudah segala urusan kita. In Sya Allah. 

Bila aku dh lama tinggal solat jemaah ngn suami.. kami akan cepat bergaduh. Hal kecik pun nak gaduh. Jiwa cepat panas. Cepat marah. Anak buat salah pun nak marah. 

Tapi bila istiqamah solat jemaah. Rasa kasih sayang tu lebih. Bila bersama rasa happy sangat. Jiwa rasa tenang. Takde rasa nak marah. Semua rasa cukup. 

Cuba la try praktis. Kalau tak dapat 5 waktu..solat la jemaah maghrib dan isyak. Belum cuba belum tau. 

Wallahua'alam. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…