Skip to main content

TIP MENJADI ORANG BERJAYA

Assalamua'laikum wbt


kebab
Masa aku tengah lunch tadi aku teringat kisah sorang pakcik masa aku belajar dlu. Dulu masa aku belajar kat USM, ada sorang pakcik ni jual kebab naik motosikal. Pakcik ni nampak low profile je. Memang nampak warak la. Pakai kopiah, ada janggut pastu naik moto. Dan seingat aku pakcik ni pakai kemeja. 

Dan kalau hangpa nak makan kebab pakcik ni..hangpa kena berbaris tunggu sejam. Punya la ramai que untuk beli kebab pakcik ni. Memang laris sesangat. Budak2 USM memang berebut beli. Kalau lambat cket..memang sold out. Telan air liuq ja. Aku la yang selalu telan air liuq dan ambik bau ja. Sebab asal aku datang ja... memang dah habis. 

Satu hari tu... aku memang tekad nak beli kebab. Dengan semangat berkobar-kobar aku p kt pakcik tu. Tetiba azan berkumandang menunjukkan masuknya waktu solat. Aku pun order kat pakcik tu... Pakcik tu dengan sopan santun pun jawab... 

"Dik...dah masuk waktu solat. Pakcik nak solat dulu..Jap lagi adik datang balik ye.."

Allah.. terkesima aku. patut la rezeki pakcik tu melimpah ruah.Utamakan solat. Asal bukak je kedai mesti sold out. Huhu kalau kita skrng ..sanggup ke nak tolak orang yg nak beli semata-mata nak pi solat. Kita la ni...kalau dengaq azan wat taktau ja. Siap sambung tengok tv lagik. Bukan tu ja... kalau azan kt tv..kita siap tukar channel len...Huhu Astagfirullaha''azim. 

Kalau nak muhasabah diri...patut la rezeki susah nak masuk. Banyak masalah. Kerja tak pernah siap. Rupanya kurang keberkatan. Tak utamakan solat.... 

Aku nak share satu tafsir yg aku baca...Sekarang semua orang bekejar nak berjaya. Kalau bekerja..nak jadi pekerja cemerlang. Kalau pelajar nak jadi pelajar cemerlang. Bab kata orang...semua nak cemerlang... tapi Allah dah kata dalam al-Qur'an siapa yang akan berjaya...

Siapakah orang yang berjaya ? 

Orang yang berjaya adalah: 

a. Orang yang kusyuk dalam solat
b. Orang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia 
c. Orang menunaikan zakat
d. Orang yang menjaga kehormatan....
e. Orang yang amanah
f.  Orang yang menjaga sembahyang.... 

So... kalau kta jadi orang yang berjaya...amalkan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang. 


Surah Al-Mu'minuun
A001
Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
A002
Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;
A003
Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia;
A004
Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);
A005
Dan mereka yang menjaga kehormatannya, -
A006
Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: -
A007
Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas;
A008
Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;
A009
Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…