Skip to main content

Hikmah Sunnah Membuang Air Besar

Assalamua'laikum wbt

Dulu aku selalu dengar hadis Rasulullah SAW;

"Sesungguhnya  aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran danSunnahku.”

Sunnah Rasulullah SAW adalah cara hidup atau amalan hidup Rasulullah SAW. Kalau diikutkan sunnah Rasulullah SAW memang banyak. Dari bangun tidur sampai la hangpa tidur balik. Cara mandi, makan, masuk tandas, makan nasi, minum air, cara tidur..semua la.

Aku tau..bila dah nama manusia... bila disuruh buat...macam-macam kita tanya. Apa kebaikan? Apa faedah? 




Ada sorang kawan aku.. (nama dirahsiakan...nnti dia pukul aku sbb bocor rahsia) ada masalah dalam pembuangan sisa najis dari perut beliau. Haa dalam bahasa kasar susah nak berak. Huhuh Dua hari sekali baru boleh membuang. Makan banyak..tapi jarang membuang.

Agak-agak boleh imagine tak apa akan jadi? 

Badan akan cepat gemuk. Lepas tu badan banyak toksin. Bila toksin banyak ... kulit muka pun dah tak cantik..kusam..naik jerawat, kentut busuk, badan hangpa pun cepat berbau bila berpeluh. Huhuh banyaknya kesan buruk jarang membuang ni. Yang paling tak bestnya asyik nak kentut je. Agak-agak pengsan jugak la tikus dengan bau kentut ang pa. Dan lagi satu of course susah nak solat! Asyik kena tahan kentut...

Satu hari kawan aku dengar ceramah seorang ustaz mengenai sunnah Rasulullah SAW tentang buang air besar.  

Ustaz tu kata cara Rasulullah SAW buang air besar adalah dengan keadaan mencangkung. Badan mengiring sedikit ke kiri.  Badan senget ke kiri. Lagi satu jangan mengadap kiblat. In sya Allah semua najis-najis akan kuar dengan mudah dan kuar habis. Esoknya dan hari seterusnya kita akan lebih senang membuang.

SO..kawan aku yang tgh sengsara dalam pembuangan sisa najis pun...cuba follow sunnah tu dari sehari ke hari. Cuba sebaik-baiknya untuk ikut. Hari pertama buat.. hari kedua buat. Walaupun masih blum boleh membuang setiap hari tapi dia masih buat walaupun kadang-kadang terbabas. Mihmihmih... 


Akhirnya berkat istiqamah dan dengan izin Allah dan juga berkat amalkan sunnah Rasulullah SAW.. Dia berjaya menyelesaikan masalah penyingkiran sisa toksik dari sistem pencernaan beliau yang sudah bermaharaja lela setelah sekian lama. la ni hampir setiap hari dia boleh membuang air besar. Hebatkan.. Tak yah makan ubat bagai. Kadang-kadang dua kali sehari die lawas. 2 kali sehari buang air besar. Hikmahnya amal sunnah Rasulullah SAW. 

-----------------------------------------------------

Ha..macam ni  lah lebih kurang kedudukan kaki ketika membuang supaya badan mengiri ke kiri. 


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…