Gambar dari internet.
Assalamua'laikum wbt
Ok untuk hari ni aku nak share satu resepi yang memang marvellous. Sedap angat sehingga menggigit jari jemari. Wahh dapat imagine tak. Dulu aku tak suka sangat pun, lepas try yang version negeri sembilan..wahh memang sedap la. Walaupun high kolestrol. Dan jadi makanan feveret aku la ni.
Bahan-bahannya:
Ayam kampung
Santan pekat
Cili Padi (mengikut tahap kesukaan pedas)
Kunyit hidup
Daun kunyit
Serai
Asam keping
Garam
Cara memasak:
1. Blend cili padi, kunyit hidup dan serai sehingga hancur.
2. Gaulkan bahan yang telah diblend bersama ayam dan masak di atas api sehingga air ayam kering. (jangan masukkan santan).
3. Bila ayam dah kering, masukkan santan cair. Biarkan sehingga ayam masak. Masukkan asam keping dan garam.
4. Masukkan santan pekat dan daun kunyit. Bila agak-agak kuah mendidih, tutup api.
***Kuah perlu di kacau sentiasa agar tidak berketul.
No comments:
Post a Comment