Skip to main content

Air tulang belakang

Assalamualaikum wbt

Baru dapat call dari adik. Perkhabaran yang sedih! Baru rasanya beberapa hari lepas dpt berita gembira. Kak ani baru dapat baby. Baby boy. Alhamdulillah. bersalin normal...

Cuma masa memula kak ani bagitau anak dia tak menangis..aku rasa masih cool lagi sebab ilham dulu kuar pun tak menangis. Sebab aku dulu sakit lama sangat..ilham dah lemas sekejap dalam perut. Tapi alhamdulillah ilham sihat walafiat. Cergas & Cerdas sesangat... 

Cumanya hati aku macam risau bila kak ani bagi tau, anak dia 'tarik' dua kali. Istilah tarik ni kalau dalam bahasa sains dia macam sawan la...

Malam tadi aku tepon kak ani berborak tanya khabar dengan dia. Dia kata hari ni die tak tengok lagi baby dia, sebab husband dia tak datang. Die memang tak larat nak naik sorang-sorang. Memang aku faham. Lepas bersalin, kita akan hilang tenaga banyak. Sampai nak bergerak pun tak larat. Ilham dulu pun masa lepas bersalin tak menangis.. So memang kena tahan kat wad baby. So, dua hari lepas tu baru aku dapat tengok baby. Semalam bila die cerita tak da orang datang melawat dia. Aku rasa sedih sangat. Time sakit-sakit camni dok hospital memang kita mengharapkan orang datang melawat. Terumata orang terdekat dengan kta. Mak memang tak dapat nak datang sebab tak de orang nak bawak. Sian kat kak ani. Sedihnya.

Tadi adik call, bagitau perkhabaran sedih. Anak kak ani kena sawan. Then doktor decide nak ambik air tulang belakang. Setau aku, doktor akan ambil air tulang belakang untuk kesan penyakit or kuman or virus. Tapi ibu mana yang tak risau bila doktor nak ambil air tulang belakang. Dah la anak baru berumur 3 hari. Sedihnye...Ya Allah...selamatkanlah anak sedara aku. Panjangkanlah umur dia. Berilah ia kesihatan yang baik. Amin....

Comments

  1. MasyaAllah kesiannya kak... tak bagi ambik tak boleh ke?? ank kwn kakak sy pun nak ambik air tulang belakang sb demam panas sgt umur baby dlm pntang lagi ... alhamdulillah kwn kakak sy bg vco.. dgn kuasa Allah suhu baby tu turun xjd nak ambik...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…