Skip to main content

Kisah Pertolongan Dari Allah


Assalamua'laikum wbt


Tadi kite orang buat majlis perpisahan untuk shahrul dan daus. Ofismate yang bakal meninggalkan kolej dan berhijrah ke tempat baru. Sebenarnya majlis ni idea husband aku. Aku pun rasa ia satu idea baik. Lagipun team elektrik dah lama tak buat makan-makan. Kadang-kadang PROGRAM camni sangat bagus untuk eratkan silaturrahim... 

Petang semalam aku bincang ngn kmas, liaw n mimi. tanya pendapat diorng. Semua setuju dan terima kasih sebab atas sumbangan idea.. Ha...aku ni tak bijak..pastu pelupa pastu memang sangat tak yakin dengan diri sendiri. So setiap apa yang aku buat memang aku sangat perlukan sokongan dan pendapat kengkawan. Tapi peliks kan kenapa aku dipilih tuk jadi ketua.. huhuh mungkin ada hikmah disebalikknya. Allah sebaik-baik perancang.

Asalnya aku nak guna duit kelab je. Tapi dah namanya rezeki, memang dapat free (ada orang sponsor....siapa yang sponsor ..biarlah rahsia..biar Allah je tau). KFC dan Dominos pizza free untuk 20 orang. Allah je dapat balas budi baik kalian. Memang kalau Allah nak permudahkan, memang urusan kita akan jadi sangat mudah kan. Terima Kasih Allah. Dan kalau Allah murahkan rezeki...memang senang sesangat.

Pagi tadi baru nak beli semua barang. Hadiah pun tak beli lagi. Sebenarnya aku agak cuak jugak..takut kelam kabut dan tak jadi lak majlis. Dalam hati aku berdoa sesangat moga Allah tolong dan permudahkan. 

Selalu pagi-pagi lepas breakfast, aku akan pergi surau pam susu. Kat surau ramai staf pompuan akan solat dhuha dan ada yang sambung baca Qur'an. Ha...aku pun lama-lama join solat dhuha. So, pagi tadi kelam kabut. Rasa macam tak nak solat dhuha. Sebab nak uruskan majlis. Tapi teringat tazkirah dari ustaz sabri pagi tadi. Lepas baca Yasin ada tazkirah ringkas. Ustaz kata, bila kita dahulukan urusan agama, In sya Allah , Allah akan permudahkan segala urusan. Yang susah jadi senang. Ustaz kata, majlis yassin dan tazkirah ambil masa sejam. Mungkin ada yang pilih untuk duduk di pejabat buat kerja-kerja ofis. Dan ada yang pilih masa sejam tu untuk hadir majlis bacaan yassin dan tazkirah. Dengan keberkatan bacaan yassin dan tazkirah tu...in sya Allah, Allah akan permudahkan segala urusan sesiapa yang pilih majlis agama. Apa yang dia buat jadi berkat. Percayalah...

Bile teringat kata-kata ustaz tu...aku trus  g  solat dhuha. Mana tau dengan berkat dhuha..yang susah jadi mudah... Allah tolong kita. Lepas dhuha tu, aku ingat nak trus kuar je g beli hadiah dan makanan... Malas nak pam susu dan baca al-mathurat. Tibe-tibe hidayah Allah datang..teringat tazkirah ustaz pagi tadi. Maybe dengan bacaan Al-mathurat ..Allah tolong aku. Percaya dan yakin dengan kuasa Allah. So aku sambung baca Al-Mathurat sambil pam susu.

10 lbh baru aku kuar dari surau. Kelam kabut sikit. Aku cari kmas ngn mimi. Kmas kelam kabut nak g meting. mimi pulak takde. Last-last aku kol husband ajak dia g beli hadiah. 1030 dah time tu... majlis kul 1130. Lagi sejam! Hadiah tak beli lagi. Kfc pun tak beli lagi...

Kami berdesut kereta g kedai buku kat serting. Sampai je tengok pintu kedai tu bukak sikit jek. Dalam hati..kedai ni tak bukak lagi ke. Tapi tanpa rasa malu aku ngn husband masuk tanya owner kedai tu..." abg..kedai dah bukak ke"
Abg tu jawab... " Nak beli buku ke..masuk la"...
Masa kami dok pilih buku...abg tu cakap..." sebenarnya kedai saya tutup hari ni... tapi saya datang kejap sebab ada keje nak buat"...

Ya Allah....nampak sangat Allah permudahkan urusan kami. Imagine kalau kedai tu tutup . Kat mana saya nak cari kedai buku. Kat bahau ni...situlah satu-satunya kedai buku yang jual buku islamik.

Lepas bayar..kami berdesup g bahau nak beli kfc. Masa on da way tu...ada sorang kawan saya kol..tanya saya kat mana. 

saya tanya "kenapa?"
tau tak dia jawab ape.. " Azah...beli domino pizza..4 keping extra large..saya sponsor"...
dalam hati saya..."alhamdulillah..."
Bertalu-talu Allah permudahkan urusan saya. Hasil solat dhuha dan al-mathurat.

Bukan tu je...ada sorang kawan saya pun call bagitau....ada orang sponsor KFC dengan harga RM100. 
Ha...amek... KFC disponsor.... Then kawan saya kata..."kalau lebih dari rm100 kena tambah duit"...
Bagi saya RM100 tu dah cukup banyak. 

Dalam hati sesangat bersyukur. Kemudian kami sampai kat bahau. Bahau ni pekan kecik je. Dan bahau ni ada satu selekoh yang berbentuk u, kalau nak pergi kfc dan dominos...Dan macam biasa saya ngn husband memang selalu tak pakai sit-belt. Memang jarang sesangat kalau setakat jalan dekat-dekat ni. Masa kami sampai kt selekoh..tiba-tiba ada JPJ tengah buat ro-blok. Ya Allah..kelam kabut pakai tali pinggang.  Time tu la nak tarik sit -belt dan time tu jugak sit-belt tersangkut. Jarak kami ngn JPJ tu lebih kurang 2 meter je. Hah memang dekat. Kalau dia tengok ..memang nampak kami tak pakai sit-belt. Tapi memang Allah tolong kami, JPJ tak tahan pun kami. Malah tak tengok pun. Kami lalu seolah-olah tanpa ada sekatan jalan raya. 

Masa on da way nak balik ofis... saya risau sebab meja , kerusi semua tak susun... Tak setup pun. Akhirnya dapat mesej bertubi-tubi dari kengkawan yang nak menghulurkan pertolongan. Saya just taip... tolong susunkan pape yang patut. Dan alhamdulillah..bila sampai je..semua dah settle. Ramai kengkawan yang hadir walaupun diberitahu last minute... Tau tak..tetiba lak time tu pengarah duduk kat depan bilik yang kami nak buat majlis. So.. mase tu jugak kami invite pengarah. Pengarah kami ni sangat la baik..sampai tak tau nak describe camne,.. Memang rezki kan..Allah dah rancang sebaik-baiknye untuk kami... 

Tak tau nak describe macamana..betapa Allah permudahkan urusan kami. Mungkin hikmahnya mendulukan urusan agama dari urusan dunia. Dan juga hikmahnya solat Dhuha dan Al-mathurat. Dan juga bacaan Yassin. 

Terima kasih sesangat untuk ustaz Sabri di atas tazkirah ringkas yang penuh bermakna. Allah je yg dapat bls jasa ustaz. Pertolongan Allah boleh datang bila-bila dan dimana-mana dalam apa jua bentuk. Yang penting kita dahulukan Allah dalam semua urusan. Bila masuk waktu..terus solat. Tinggalkan segala urusan dunia. Bila kita kejar dunia, dunia akan trus lari tinggalkan kita. Tapi bila kita kejar akhirat, in sya Allah dunia kejar kita. 

Tak rugi pergi majlis bacaan Yassin pagi tadi...

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…