Skip to main content

Cabaran 30 Hari: Hari 13 : 5 Blog Kegemaran Anda

Assalamua'laikum wbt & Salam Sejahtera 

#cabaran30hari #kelabbloggerbenashaari.

Cabaran seterusnya adalah 5 blog kegemaran anda.


Sape yang tak kenal si doktor blogger ni. Blog si fatin liyana ni memang best. Penulisan yang sempoi tapi penuh bermakna. Dan paling kagum beliau adalah seorang doktor. Walaupun jarang update tapi setiap kali beliau post entry pasti akan ada beribu-ribu komen... 

Blog Ben Ashaari boleh dikatakan antara blog yang kerap saya masuk. Banyak kisah perjalanan hidup beliau dan of kos lagi satu cabaran 30 hari beliau telah banyak menolong menaikkan traffic blog saya. 

Periuk tanah adalah blog masakan. Setiap resipi beliau yang saya cuba mesti jadi. COnfirm 200% termasuk kek, cup cakes, lauk pauk semua sedap. Tu yang best sesangat. Tapi since anak beliau meninggal dunia, beliau dah jarang update. huhu turut merasa simpati. Tapi siapalah kita nak melawan takdir Ilahi.

Ni adalah blog sahabat baik saya. Tersenarai dalam bloglist saya. Kalau ada entry terbaru confirm saya terjah...

Dapur mama mia pun blog pasal masakan. Saya rasa mama mia ni mesti rajin sesangat memasak. Sebab tu entry die penuh dengan menu masakan je. Dan sedap2 sangat. selalunye resipi kek memang saya ambil dari blog die. Thanks sesangat....

Ha... memang suggest sesangat korang masuk n follow blog diorng. In Sya Allah. ok Jumpa next entry! 

Comments

  1. waah. blog masakan tu tak berani lagi pegi.sebab nanti sedih sebab tak dapat masak smua tu.hehe..tggu cukup keperluan dapur bagai baru nak menyibukkan diri dgn dunia masakan pelbagai ni. setakat masak biasa2 bole la..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sy pun since dah ada 2 anak ni... semangat nk masak berkobar2... sebab seronok tgk diorg mkn... pastu diorg akan cakap... sedapnye... hilang penat

      Delete
  2. 1 & 2 suka jugak..
    The rest 3, bole gak singgah nanti

    ReplyDelete
  3. rajin masak nie...
    bila laa blog saya boleh masuk list macam nie..

    ReplyDelete
  4. hai..selamat berbloging..gd luck! :)

    ReplyDelete
  5. Nak gi blogwalking ke blog2 diorang lah pulak.. Hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  6. salam, anda telah ditag untuk Liebster Award. Jawab ye.. ;-)

    http://sihatitubahagia.blogspot.com/2014/09/liebster-award-dicalonkan-lagi-2-kali.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…