Skip to main content

Aktiviti Sihat Kala Matahari Kian Terbenam

Assalamua'laikum wbt

Kala matahari mulai terbenam...
Menyembunyikan wajahnya dibalik awan... 
Kala angin mulai berhembus...
Menyapa sang manusia dan sang seangkatan dengannya...
Kala itulah, sang manusia mulai memenuhi kehendak nurani & jasmani...

Di suatu sudut, dibalik rumput-rumput karpet yang menghijau...
ada yang berlari-lari kambing
ada yang berjalan seakan-akan sang semut
ada yang duduk bersimpuh seakan-akan wanita melayu terakhir
sambil mata memerhati alam sekeliling...
mensyukuri nikmat yang maha Esa...

Di suatu sudut lain pula..
dibalik pohon-pohon kering yang kian tandus
sekumpulan kanak-kanak kecil berlari bergelak tawa...
ohhh hidup penuh kegembiraan...

Nun di sudut yang jauh...
ada sepasang suami isteri.. berjalan berpimpin tangan...
ohh rupanya yang dipimpin tangan si anak
sambil tangan si papa utuh memegang wau... 
si anak pulak asyik menjinjit layang-layang...
si ibu pulak menolak stroller ..penuh dengan keayuan dan kecantikan nurani =)
 Oh... ada seorang lagi baby dalam stroller... tidur rupanya...

inilah aktiviti mereka saban hari 
papa & anak main wau ...
wau yang dibeli dari seorang apek yang jual basikal di bahau
si ibu pula duduk di tepi tanpa mengeluarkan walau setitis peluh... 




Excited tak terkata si anak main wau...Namun setiap kali si mama minta nak pinjam wau, si anak akan kata  " kalau mama pegang, nanti wau jatuh"..huhuh sedih hati mama sebab tak dapat main wau.


Si anak kusyuk bermain sambil mengasah " motor skill"
Sekali sekala anak elok di ajar main lasak-lasak di luar rumah. 



Inilah seorang lagi si anak yang duduk dalam stroller. Begitu sedih nampaknya si anak. Mungkinkah sebab tak dapat main wau bersama-sama si abang..





Firman Allah (Surah Al-Anfal, 28):
وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ
Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.



Comments

  1. Salam perkenalan dear..

    Done follow..sudi-sudi singgah dan follow blog Hani

    www.hazamiesouq.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. main wau... ? anak dara mama pun seronok betul kalau dapat main... tapi dia main layang-layang je..

    ReplyDelete
  3. wah..men wau, xpenah men..layang2 pnah la jgak

    ReplyDelete
  4. wah siap ade puisi ni..hehe..

    salam perkenalan. Jom follow

    http://butikgebugebu.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…