Skip to main content

OMEGA GUARD

Alhamdulillaj hari 1 februari 2013....ditahun baru dimana umur aku sudah menjangkau 31 thn...tuanya kn dan hari ni ilham dah 10 bulan lebih. Dan diusia 10 bulan tu ilham dah pandai berjalan, ketawa pastu pandai gigit org bile marah..huhuhu yg lagi ajaib semalam die balik dr rumah pengasuh, ilham pandai menari bile dengar muzik... waduh-waduh ini yg paling tak ku gemari hehehe... Dan yang paling best..ilham dah pandai sebut a few words... of course la first word yg ilham sebut adalah MAMA since 6 bln lagik ...pastu bila ilham 9 bulan die pandai sebut papa...n sejak die pandai sebut papa...die dh xsebut mama..ari-ari sebut papa... kadang die sebut mapa ( kombinasi mama n papa)... dan sejak akhir-akhir ni ilham dh pandai sebut abang dan kakak... n kat aku pun ilham panggil kakak...heheh...suka ati la... Emmm dan 1 februari ni dah genap 2 minggu aku amek supplement omega guard. Omega guard ni adalah minyak ikan yang kaya dgn DHA & EPA. DHA & EPA ni penting tuk otak yang cergas, cerdik dan juga sgt bagus tuk sesapa yang pelupa mcm aku. Oh ya..knape aku amek omega guard ni? Sbb yg utama sejak lepas bersalin aku menjadi sangat pelupa sampai kan kat mana letak barang pun aku lupa. Serius sangat kritikal. dan aku rasa aku makin tidak pandai or dalam erti kata lain tahap kepandaian aku sudah menurun melepasi tahap kesengalan aku. Ohh...tahap sengal2 melebihi tahap kepandaian.... Ada kawan aku En Amir Arief amek omega ngn aku dah sebulan lbh. NOw die dah order omega botol kedua. AKu tanyaa feedback pasal Omega. Die kata since die amek omega, dada die dah kurang sakit, pastu die lebih fokus n die rasa tahap kepandaian die dah meningkat... eheheh.... aku pun apa lagi ..trus order omega tuk aku. Actually ada 2 sebab aku amek omega.. 1. utk meningkatkan kepandaian aku 2. utk atasi masalah pelupa aku 3. supaya ilham pun bijak. sbb ilham kan minum susu badan so apa yg aku makan akan trus mengalir pd ilham
utk next post, aku akan update hasil pengambilan omega...

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…