Skip to main content

bfast kOtiAw gOrEng

arini sempena ari jumaat aku wat amal kbajikan cket tuk husband...
arini aku bangun awal cket dari selalu
nak masak kotiaw...dah jemu makan luar...

walaupun blum tentu sedap...tapi
heheheh air tangan seorang istri mesti la sedap
n of course kuewtiaw ni di masak dengan penuh kasih sayang ;)


apa yang paling menggembirakan aku ???
hubby makan ngn penuh selera ...ahakkkssss....

resipi kuewtiaw goreng yang simple (2 org makan)

bahan-bahan
1 biji bawang holland 
2 ulas bawang putih
3 sudu sos cili ( aku guna sos cili cap Aminah Hassan-- sos dia sedap tuk masakan)
1 1/2 kicap
2 sudu sos tiram
1/2 mangkuk ayam yang telah dipotong kecil
5 ekor udang
1 genggam taugeh ( klo xske boleh letak menda len)
3 sudu minyak untuk menggoreng
2 cawan kasih sayang
garam

langkah-langkah

1. Kisar bawang holland dan bawang putih hingga hancur
2. masukkan minyak dalam kuali. Apabila minyak telah cukup panas, tumis bahan-bahan yang dikisar. Biar sehingga agak-agak mengelegak lebih kurang 2 minit.
3. Masukkan ayam. Agak-agak ayam sudah hampir masak, masukkan udang, sos cili, sos tiram dan kicap.(** klo suke sos slebih...jgn malu2...tambah je sos..ikut sesedap rasa)
4. Masukkan garam sesedap rasa
5. Last sekali masuk la kuewtiaw dan kacau sehingga semua serasi bersama.
6. Oppss jangan lupa masukkan 2 cawan kasih sayang....supaya sayang dan kasih makin erat...;)

Sekian sahaja tuk arini....
Semoga yang sayang bertambah sayang, yang rindu bertambah rindu dna yang kasih bertambah kasih
 



Comments

  1. perghhh..rajin sungguh mak incik nih. bagus2. masak bukan saja jimat, tp buleh mengikat kasih suami isteri. cheewah~

    bagus2. awk kan tukang masak yang hebat. tahniah! :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…