Skip to main content

Mohon pada Nya

Dah lama aku jarang update blog. So bila sesekali nk update blog, idea menulis memang xdatang. Tapi bila aku baca buku Prof Kamil 'travelog haji'.. ia memang banyak memberi kesan pada aku. Dulu beliau orang biasa2 yang cuba menjadi orang yang luar biasa. Macam kita semua,cuba menjadi yang terbaik dalam semua benda. Berusaha sehabis baik untuk menjadi hebat.. tapi kita lupa.. bahawasanya yang menjadikan kita hebat dan luar biasa bukan usaha kitatapi adalah Allah. Usaha saja memang tak cukup. kenapa kita tak mohon pada Allah. Bermunajat mohon pertolonganNya walaupun perkara yang kecil. Chewaahhh...

Inilah yang Prof Kamil buat..yang beliau tulis dalam buku beliau. Dulu Prof Kamil ni suka bangun tengah malam untuk menulis buku tapi beliau tak pernah wat solat sunat. Sampai la suatu hari isteri beliau menegur beliau supaya beliau mengambil kesempatan tersebut untuk mengerjakan solat tahajud. Dan hasil tahajud kepada Allah...macam2 Allah anugerahkan kepada beliau. Prof Kamil dah berjaya menulis macam2 buku, blog, dan paling best menjadi best seller. Kagumnya saya. 

                                               
Bukankah Allah telah berfirman... 

 "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina."

Masa bulan ramdhan yang lepas, aku berkesempatan dengar ceramah agama seorang ustazah. Tapi aku xingat nama dia. Katanya kita mintalah apa saja dengan Allah. Mintalah supaya kita istiqamah beribadah kepada Nya. Mintalah dan mengadulah kepada Allah walaupun hal kecik2. 

Kita nak berubah untuk bangun awal. Kita cuma berusaha kunci jam.. tapi kita tak mintak pun tolong dengan Allah. Kita nakjadi wanita yang pandai memasak, so kita belajar masak macam2. So ada yg jadi...ada yg xjadi. tapi kenapa tak mohon dengan Allah. Patutnya Kita mengadulah dan berdoalahdengan Allah... 

"Ya Allah, jadikanlah aku seorang wanita solehah yan pandai masak. Jadikan pekerjaan ini sebagai satu ibadah untuk ku.Berkatilah dan rahmati hidupku dunia akhirat "

Jadi, doalah dan mohonlah pada Allah SWT setiap hajat kita. So marilah sama-sama kita jadikan Allah sebagai sandaran kita...

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…