Skip to main content

Kerana Allah...

Beberapa minggu lepas, aku ngn sahabat mengikuti satu bengkel bank soalan. Pengalaman pertama membuat soalan. Kami dibahagikan mengikut kumpulan. Dalam satu kumpulan lebih kurang 10 orang dan kami bertanggungjawab untuk menyediakan 3 set soalan untuk satu LA. 

So, bermulalah tugas kami memerah otak bekerjasama menyiapkan soalan. Actually setiap kumpulan dibimbing oleh seorang fasilitator. Memang dia sangat membantu dan memudahkan urusan kami. Dan boleh dikatakan dia agak expert dalam bidang elektrik n banyak ilmu.

Dalam kesibukkan menyelesaikan tugas-tugas yang diberikan, tambahan pulak bercampur ngn ramai org, byk watak kita boleh tengok. Dan haruslah yang baik jadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan.

Sebenarnya apa tujuan kita wat kerja. Adakah sebab Allah atau ia amanah utk kita? atau kita wat sbb kita nk pujian org. Klo sebab pujian org..memang itulah yg kita dapat. Tapi kita bekerja kerana Allah, jadi kerja itu adalah amanah. Bile buat kerja..buatlah kerana Allah sebab yg kita perlukan dalam hidup ini adalah keberkatan dari Allah, bukan manusia. Sebab tujuan hidup kita untuk Allah...dunia ni hanya perjalanan untuk kita ke sana. Bukan selama-lamanya.

Memang ada sesetengah org wat kerja dan mengharapkan pujian org lain. Hinggakan hasil kerja kumpulan dikatakan diri sendiri buat sorang. Emm.... mmg org akan puji, kita rajin, pandai... n mungkin nampak org len tak wat keja. Tapi apa yg kte dapat?  Bukankan setiap kerja yg wat adalah untuk Allah. untuk dapat keredhaan Nya. itu yg penting kn. Tapi klo nk pujian manusia..mmg kita dapat tapi sampai bile kn....hidup ni takkan habis.... 
sama macam kita kejar duit....hari-hari sibuk kerja...pagi, petang, siang malam.. tapi sampai bile nk hidup macam ni. Duit memang takkan cukup selagi kita tak bersyukur.

Cubalah bersyukur dengan apa yang ada. In sya Allah, bahagia tu akan jadi milik kita. Kita akan rasa cukup dengan apa yg ada.... 

Bukankan rezeki itu dari Allah...

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…