Skip to main content

MEMBACA JAMBATAN ILMU

Emmm sampai hari ini dan ke saat ini aku selalu dan masih bertanya pada suami aku kenapa membaca tu jambatan ilmu?
kenapa bangsa berjaya tu adalah bangsa membaca? 
sampai sekarang aku masih belum dapat jawapan yang memuaskan hati...

ayat pertama Al-Quran yang Allah turunkan ialah Iq'ra 
iaitu 'Bacalah'

So, nampak sangat pentingnya membaca tu. Tapi untuk apa. 

Pernah masa aku jadi pensyarah kat ITP, ada sorang student tanya aku ?
"Cik, kenapa kami kena belajar semua ni? Klo keja ada ke benda-benda ni smua "
Masa tu aku mengajar sbjek Pengaturcaraan C++ utk budak-budak diploma Mekatronik. Sama macam aku masa dok U. Belajar macam-macam, teori litar la, peranti elektronik la, matematik la, statistik la, mcm-mcm lagi.
Tapi klo ikutkan satu benda pun tak diaplikasikan dalam hidup. Klo pegi makan kedai mamak pun, sekadar cukup tahu tambah tolak pun dah cukup. Bukan kena wat carta pai pun klo nk makan nasi lemak. Apatah lagi klo belaja C++. 
Klo bahasa inggeris mmg logik la sbb komunikasi ni penting. 

.....................................

Tapi sebenarnya klo aku tidak membaca, mungkin aku tak dapat masuk U. Ye la..dah tak baca buku, confirm exam tak lulus. Dan sebenarnya cara terbaik utk dapat jawapan kepada persoalan tu adalah dgn cara membaca jugak. Cuba ambik masa selak-selak buku, selak-selak blog. So, mmg byk input. Sebab ilmu bukan sekadar ilmu yang kite belajar di sekolah, di universiti tapi ilmu itu sangat luas. 
Untuk seorang wanita yang bergelar isteri, seorang wanita tu memerlukan ilmu memasak, ilmu mendidik anak dan juga ilmu utk mengurus rumah tangga. 
Dan sebagai wanita jugak, ilmu pengurusan kewangan jugak penting. Bape % utk simpanan dan bape % utk belanja.
Sume ilmu takkan dapat klo belajar kt U. sume kena baca. 

Tapi ada jugak ilmu yang dapat dari pengalaman. Mcm pergaulan. Maybe kite boleh baca buku cara nk bergaul. Tapi tanpa praktikal, ia adalah sangat mustahil utk jadi seorang kawan yg baik. Semua nya dari pengalaman.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…