Skip to main content

SEMPATKAN AMALAN

Salam dipagi jumaat yang mulia....semoga Allah masih merahmati kite...
dipagi jumaat yang mulia dan penuh berakah ini...saya nak share satu info yang sy dapat dari program Tanyalah Ustaz pagi tadi.... iaitu Solat Isthikarah... tapi bukan solat isthkarah tp sedikit ilmu dan tips dari ustaz tersebut...

 
Dalam kehidupan kita..tanpa sedar kite lebih mendahulukan hal dunia... hal-hal dan bab2 keagaamaan jauh kite tinggalkan dibelakang. Untuk lebih membahagiakan kite sepatutnya sehari jika berkesempatan seboleh kite membaca 40x surah alfatihah. Tapi dalam tak sedar kite dah baca 17 kali surah al-fatihah sehari. iaitu masa kite sembahyang 5 waktu sehari semalam. cuma kite perlu tambah dengan solat-solat sunat untuk mendapatkan 40x sehari...

uishh..nmpk cam susah kn...sy pun..heheh susah rasa nak wat...rasa cam tak terbuat...knape ek...
jawapan kite....sbb tak der masa. Kena keja 8am - 5 pm. Pastu balik petang amek anak, layan anak, masak lagi....sedar2 dh malam...badan dah penat....trus tdo... tp alhamdulillah yang wajib masih terjaga...cume kesempatan tuk yang sunat belum terbuat...

Tp apakah kata ustaz tu..... yang septutnya adalah...
kite takpernah sempatkan diri untuk buatkan amalan sunat... kite tidak menjadikan amalan sunat sebagai keutamaan kite.... sepatutnya dalam apa kerja kite dulukan ibadah kepada Allah.

ibaratnya kite hendak membuang air besar atau air kecil.... pernah tak dalam sehari kite tak kencing....
klo seminggu x membuang air besar...kite dh risaukan...
malah klo tengah berada dalam meting yg penting sekali pun, klo kite sakit perut...kite sanggup tinggalkan meting tuk pergi toilet...
malah klo naik bas jauh pun, even lagi 2-3 km nak sampai destinasi... kite sanggup suh driver bas berhenti klo sakit perut yg dh tak tahan...

tapi kenapa dlm ibadah kite tak boleh wat camtu....

so...renung-renungkan dan selamat beramal...semoga hal-hal dunia tidak melalaikan kita.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…