Skip to main content

First Day Ilham Berjauhan Dgn Mama

11 Jun 2012....Hari Isnin....First Day mama start keje after a long break (3 month)....
dan hari ni jugak mama terpaksa hantar Ilham kat rumah pengasuh... beratnya hati nak berpisah ngn anak mama walaupun sekejap...

Harini pukul 5.30 pg mama dah bangun...Opsss bukan sebab excited nak g keje...tapi banyak menda nak settle...dan hari ni anak mama kena cucuk 3 bulan... appointment ngn klinik pukul 8.00 pagi...dan seblum 8.00 pg mama dah terpacak kat depan klinik...  sumenye tuk anak maa.....

Berat anak mama dah naik 5.2 kg..patutla berat je...dan yang penting anak mama makin tinggi 4.8 ....
tinggi gak anak mama ni...macam papa kot...xpun lg tinggi dari papa....
tp hari ni anak mama menangis kena cucuk...sian ilham .... tp alhamdulillah anak mama xdemam...
Yea....anak mama memang hebatkn .....tak demam...semoga Allah memberikan kesihatan yang baik pada anak mama....

Pukul 2.30 ptg...mama ngn papa hantar ilham kat rumah pengasuh....plannya macam2 mama ngn papa nak pesan kat pengasuh... tp tak terpesan...tak tau la.... tapi mama yng tak sanggup berpisah ngn ilham.... sedih sangat....walaupun nampak ilham cool je.... menitis gak air mata mama bile kena tinggalkan ilham kat pengasuh.... kwn2 mama pesan...jgn fikirkan sangat pasal anak...nnti anak boleh rasa...takut die meragam.... tp td mama kol pengasuh, pengasuh tu kata anak mama tgh tidur... 

Seblum kul 5, mama ngn papa dh terpacak kat depan thumb print....dh tak sabar nak amek anak mama sayang ni.... 
sampai je kat rumah pengasuh, mama trus g amek ilham... ble mama dukung ilham....ilham meronta-ronta... ilham sondol-sondol kat dada mama...ilham tarik baju mama....sedih sangat mama time tu... ilham rindu kat mama ek...sian anak mama....mama sedih tgk anak mama camtu.... last2 tuk pujuk ilham, papa bawak mama ngn ilham kat taman.... dalam sejam ...baru lah ilham ok...

sayang mama cerdik sangat...dh boleh ffaham....dah boleh tau mama xder kat sisi ilham...
papapun....mama sayang ilham sangat-sangat.... & mama sayang papa jugak
Love both of u so much...............

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…