BERBUAT BAIK

Sebagai manusia, kita tak perlukan sebab untuk berbuat baik. Dan kita tak perlukan sebab untuk berbudi pada manusia. Dan kita kita juga tak perlu mengharapkan orang yang kita tolong akan membalas budi baik kita. Cukup sekadar Allah tahu niat kita. Jadi setiap apa yang kita buat ikhlaskan kerana Allah SWT supaya kita tak akan mengungkit segala kebaikan yang pernah kita buat pada orang. So, after this tak perlu lah timbul, "dulu time dia susah, aku yang tolong dia. Tapi skrang dia wat taktau je kat aku " Sebab kadang-kadang, kebaikan yang buat bukan di balas oleh orang tersebut tapi mungkin orang lain. Atau mungkin kita sedar atau tak, mungkin Allah telah permudahkan urusan kita atau melipat gandakan rezki kita. 

Dalam ayat seribu dinar, firman Allah SWT

Maksudnya ialah : “Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.
Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.
Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”



Dalam ayat seribu dinar Allah berfirman bahawa jika kita bertaqwa kepada Allah, Allah akan mengadakan jalan keluar untuk kita. Pernah tak kita ditimpa masalah yang bertubi-tubi dan tiba-tiba ada orang datang tolong kita. Contoh paling mudah, satu hari ketika kita tengah drive tiba-tiba ada pakcik nak melintas jalan, so kita pun bagi pakcik tu melintas jalan. Dan pada satu hari diwaktu yg lain kita terperangkap dalam kesesakkan jalan raya dan tiba-tiba ada sebuah kereta bagi laluan utk kita. Pernah x ? Semua tu adalah pertolongan dari Allah yang kita tak sangka-sangka. 

Cuba kita fikir-fikirkan, kadang-kadang time kita sedang berjalan-jalan di rnr atau dimana-mana, tiba-tiba datang seorang pemintak sedekah atau klo di rnr akan ada kanak-kanak dari rumah anak yatim yg jual ubat la, kalendar la...dan dek kerana kesian kita akan bagi la seringgit atau dua ringgit. Di suatu hari yg lain, tiba-tiba ada satu bulan tu kita ni sangat sesak, al maklumlah gaji belum masuk. Tiba-tiba jugak kita terjumpa Rm 10 dalam poket baju ke or seluar ke. Pernah x? Tu la tanda rezki yang tak disangka dari Allah.... AMIN
 

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis