Skip to main content

BERBUAT BAIK

Sebagai manusia, kita tak perlukan sebab untuk berbuat baik. Dan kita tak perlukan sebab untuk berbudi pada manusia. Dan kita kita juga tak perlu mengharapkan orang yang kita tolong akan membalas budi baik kita. Cukup sekadar Allah tahu niat kita. Jadi setiap apa yang kita buat ikhlaskan kerana Allah SWT supaya kita tak akan mengungkit segala kebaikan yang pernah kita buat pada orang. So, after this tak perlu lah timbul, "dulu time dia susah, aku yang tolong dia. Tapi skrang dia wat taktau je kat aku " Sebab kadang-kadang, kebaikan yang buat bukan di balas oleh orang tersebut tapi mungkin orang lain. Atau mungkin kita sedar atau tak, mungkin Allah telah permudahkan urusan kita atau melipat gandakan rezki kita. 

Dalam ayat seribu dinar, firman Allah SWT

Maksudnya ialah : “Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.
Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.
Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”



Dalam ayat seribu dinar Allah berfirman bahawa jika kita bertaqwa kepada Allah, Allah akan mengadakan jalan keluar untuk kita. Pernah tak kita ditimpa masalah yang bertubi-tubi dan tiba-tiba ada orang datang tolong kita. Contoh paling mudah, satu hari ketika kita tengah drive tiba-tiba ada pakcik nak melintas jalan, so kita pun bagi pakcik tu melintas jalan. Dan pada satu hari diwaktu yg lain kita terperangkap dalam kesesakkan jalan raya dan tiba-tiba ada sebuah kereta bagi laluan utk kita. Pernah x ? Semua tu adalah pertolongan dari Allah yang kita tak sangka-sangka. 

Cuba kita fikir-fikirkan, kadang-kadang time kita sedang berjalan-jalan di rnr atau dimana-mana, tiba-tiba datang seorang pemintak sedekah atau klo di rnr akan ada kanak-kanak dari rumah anak yatim yg jual ubat la, kalendar la...dan dek kerana kesian kita akan bagi la seringgit atau dua ringgit. Di suatu hari yg lain, tiba-tiba ada satu bulan tu kita ni sangat sesak, al maklumlah gaji belum masuk. Tiba-tiba jugak kita terjumpa Rm 10 dalam poket baju ke or seluar ke. Pernah x? Tu la tanda rezki yang tak disangka dari Allah.... AMIN
 

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…