Skip to main content

RESIPI CUCUR UDANG

Yeah ...recipe time lagik !!! Petang ni bagi mengisi perut yang agak ramping & kemping nie, kami opss saya buat cucur udang... SENANG & MUDAH ! Sebenarnya nasi n lauk dah ada. Nasi ayam. Tapi terasa mulut ni nak kunyah something. So, dalam dok belek resipi kat tenet terjumpa la resipi cucur udang yang guna sebiji telur.Pelik Lak. Sebab resipi trun termurun dari ibu terchinta tak guna telur. Cuma guna air suam panas je tuk melembutkan cucur dan menaikkannya. So, tak payah susah-susah guna serbuk penaik gaban. Guna air suam jek. Alamak ! bila bukak tupperware, ada cket jer tepung gandum. Lebih kurang secawan je. Bak kata pepatah ibu terchinta, buat lekat celah gigi je... heheh... tapi utk mengalas 2 perut ramping & kemping ni cukup la secawan ;)


RESIPI CUCUR UDANG


BAHAN-BAHAN


Beberapa ekor udang. (Saya kerat dua udang nih )
Daun kucai
1 biji telur saiz kecik
1/2 biji bawang besar
1 biji cabai hidup
1 cawan tepung gandum
Air suam  @ Air rebusan udang yang suam-suam panas ( saya rebus kulit dan kepala udang & amek air jer)
Garam
kunyit


CARA-CARA


Gaulkan semua bahan-bahan dalam satu bekas. Kemudian goreng dalam minyak yang panas dan banyak.


*** Hasil masakan, sebenarnya apabila letak telur, cucur udang akan lebih lembut n sangat lebut n gebu. Sedap sangat di makan ;)
klo ikutkan resipi asal dari myresipi.com, sebiji telur digunakan utk 5 cawan tepung gandum. Tapi Sebab saya just ada 1 cawan tepung gandum, tu yang guna gak dengan sebijik telur ;)

Comments

  1. owhhhhhh...memang rajin lah awak. Tahniah!! itu hari hosmet sy ada buat jugop cucur udang yg sedap. hebat lah kalian..

    sy pernah try buat jugop... tapi tak menjadik :-( huk3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…