Skip to main content

KEGUNAAN LAIN DETERGENT

assalamua'laikum wbt....n selamat hari jumaat..hari yang penuh semangat sbb esok cuti...YEA!!
 kite mulakan entry arini dengan soalan " Anda dah basih pinggan?"

Tadi dok selak-selak page yahoo terjumpa satu info penting Kegunaan Lain Dishwashing Detergen @ Pencuci Pinggan


1.  Cleaning tools
Boleh digunakan untuk membersihkan peralatan seperti spanar, skru driver @ peralatan yang digunakan untuk membaiki kereta.  Caranya ialah just soak the tools dalam air yang dicampur dengan beberapa titik dishwashing detergent. Let the tools soak for about an hour then remove and dry. Kebaikannya, dapat mengelakkan tools dari berkarat. 

2. Digunakan as a shampoo
Boleh digunakan sebagai shampoo. Hehehe if u sanggup la. Tapi confirm 100 % saya tak sanggup! Silap-sialp haribulan beruban rambut. 
Caranya: Just apply a small amount to wet hair and lather, rinse and it will leave your hair shining and squeaky clean.

3. Guna untuk basuh keta
Yang ni boleh try ! No need to spend extra money on a bottle of car wash ssebabnya dishwashing detergent boleh digunakan untuk basuh keta sebersih pencuci kereta berjenama. Caranya just fill baldi dengan air suam dan tambah 1 @ 2 sudu dishwashing detergent. Kemudian, ambik car sponge dan basahkan dengan air tadi dan lap kat keta. Bak kata Yahoo nie, keta akan sangat berkilat. So, Boleh try.  

4. Get rid of fleas
Boleh get rid of fleas yang berlambak berterbangan kat lampu-lampu rumah. Sokmo ada kat kampung ni.  Just isi satu mangkuk air dan tambah dengan 1 atau 2 titik dishwashing detergent, kemudian place the bowl a few inches under a light bulb. Kebiasaan haba lampu akan menarik binatang-binatang kecik ni terbang ke lampu, cam kat kampung tuh. So, fleas akan terbang dan jatuh dalam mangkuk ayun tuh.  The dish-washing detergent will kill the fleas when they drop into the water.

5. Membunuh semut.
 Dishwashing detergent boleh guna tuk bunuh semut kat rumah. Caranya isi air yang dicampur dengan satu sudu dishwashing detergent ke dalam spray bottle. Kemudian, spray je mane-mane tempat lepak semut tuh. Semut akan mati tapi ingat solution ni tak membunuh manusia ;) selamat tuk digunakan tapi belum tentu selamat tuk diminum ;)

6. Cari kebocoran yang ada pada tube
Macam biasa campur beberapa titik detergent dengan semangkuk air. Kemudian amek span atau kain atau berus dan gosok pada tube yang anda suspek ada kebocoran. The bubbles from the dishwashing detergent will indicate the exact location, of the hole or puncture in the tube, making it easier to find the leak and fix it.

7. Blowing bubbles
Boleh digunakan tuk buat blowing bubble tuk main ngn anak-anak anda !

Selamat Mencuba :)

Comments

  1. anda sudah basih pinggan?... ayat yg betul nya... anda sudah basuh pinggan?

    ReplyDelete
  2. heheh... time kasih cikgu gpar...typing error tuh

    ReplyDelete
  3. wow..banyak kegunaan juga upanya ye hehe..yg kakno biasa guna no3, no5, no6 & no7..kakNo selalu juga semborkan pada pokok2 yg ada telo2 semut/serangga yg warna putih2 tu..jd mmg baik untuk tanaman kita..

    ReplyDelete
  4. wow..banyak kegunaan juga upanya ye hehe..yg kakno biasa guna no3, no5, no6 & no7..kakNo selalu juga semborkan pada pokok2 yg ada telo2 semut/serangga yg warna putih2 tu..jd mmg baik untuk tanaman kita..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…