Skip to main content

kelas digit part 1

tamat sudah kelas arini.... dari kul 9 until 12.30 tgh...
kelas amali yang amat memenatkan...penat melayan kerenah student yang macam-macam hal... dan hari ni emosi aku sangat tidak stabil sbb nak control kelas yang 95.5 % adalah pelajar lelaki.... Jumlah pelajar dalam tu 22 orang, di mana hanya seorang shj perempuan, 21 lg lelaki...huhuhu bukan lelaki umur 8 tahun...tetapi lelaki yang dh cukup dewasa...kira remaja tua dan macam-macam peel....


bermula kul 9 tadi...kelas still ok...sbb diorang wat report amali 1....
then start 1030 am..kami start wat amali 2 dan dictu la darah aku yang semakin meninggi... setinggi suara aku yang x boleh control....

Bising tahap gaban bile diorng wat amali...cam pasar tani kat batu kikir....tp suara aku lagi kuat dari suara 21 org student laki tuh...hah......huhuh...i have to !!!... dapat la kelas senyap tuk 10 minit.... tp dalam hati ku...bising tu no 2 asalkan diorg bersungguh - sungguh tuk belajar...n memang aku nampak kesungguhan tu dari diorng...tanya soalan n try wat amali bersungguh-sungguh....kecuali 2 ORG PELAJAR NI ( A dan B...nama samaran tuk tidak menyinggungkn mana-mana pihak)...


aku tidak la sekejam ni...

darii awal kelas diorng duduk relakss ...tanpa wat sebarang usaha tuk belajar....
tajuk amali arini...GET LOGIk....
last week aku dh ajar diorng cara baca datasheet..dan cara kenal ic berdasarkan kod di atas ic...dan aku juga ajar cara pasang ic di atas breadboard...last week juga aku nampak...semua bagi kerja sama EXCEPT pelajar A ni. Bile aku tegur baru dia nak wat....A ni banyak main-main dlm kelas....n macam pahat dengan tukul sekali tegur baru nak wat....

berbalik citer tadi...sebelum membuat amali, aku explain pada diorng semua apa yang pelu diorg wat..n i read one by one each instructions dlm amali tuh....very details...so as usual ayat terakhir aku...

"ok..faham x?...ada soalan x....klo x faham boleh tanya "
so as i expected..no question !!!.... tp its ok la for me...sbb aku dh ajar last week...

so amali dimulakan.... n aku susun semua ic mengikut kod didepan n aku mintak hanya seorang wakil dari setiap kumpulan datang amek ic mengikut dalam soalan amali...

Nape aku wat camtu ???
Sbb nya aku nak diorang tau baca kod ic....if everything aku bagi...so they learn nothing from me...

so...semua bagi respond positif...walaupun agak bising...tp aku puas hati ngn semangat diorng....
tiba-tiba seorang student tanya ...

"pn..nak wat camne ni...camne nak pasang ic ni.."
aku yang sedikit terkejut ngn soalan die ....jawab...
"wat cam sy ajar td la...pasang ikut datasheet n cam awak wat last week"...
"oooooooooo"...jawab student tu panjang....

cepatnya lupe budak-budak nie..tapi xper asalkan diorg wat....n aku tengok semua wat...KECUALI satu group ni...student A dan B.. diorang just duduk kat tempat diorng n tengok org len...

"nape awak duduk diam ni...wat la amali"...
" kami xdapat ic pun Puan"...jawab budak tu tanpa rasa bersalah....

aku g check...kat depan...banyak lagi ic...
"awak ni..dtg la amek ic kat cnii...kan banyak lagi..."...
student A datang...
"ni ic 7402...ni amek la..."
and that student just amek ic yang aku bagi...ic lain-lain x amek pun...

disebabkan total student 22 org..aku xsempat tuk check that group...
sbb group len sangat pantas buat...dan sangat bagus...tak seperti yang aku jangkakan... tapi ada jugak student yang x faham...bile aku ajar n terang...trus dapat wat...n if aku xsempat ajar diorg keep asking kwn2 diorg...

Except student A dan B...rupa-rupanya diorng just duduk kat tempat tanpa wat apa-apa...

" awak ni knape xbuat"
A : " x faham nak wat puan "
B: " last week sy xdtg puan"
" klo awak xfaham, tanya la saya..nape xtanya...klo sy xsempat...awak tanya la kawan-kawan awak..."....dlm hati aku mmg diorg ni xder inisiatif langsung...
aku ajar diorng satu persatu...one by one...ok diorg boleh wat...
siap satu ic....tp masih ada 6 ic lagi diorg kena wat....aku suh diorg pasang next ic...

after 10 minutes..aku tgk diorg just duduk...time tu aku cam dah nak marah...tp sabar-sabar...


"nape awak tak buat ni..org len dah siap "
A: ala puan kami xder ic...dapat pun

aku dh rasa nak marah...cara diorang cakap yang sedikit kurang ajar dan tunggu semua aku nak suap...

"pergi la amek kat depan..klo kat depan dah habis...pinjam la dari kawan-kawan awak yang dh siap...."

baru la dia pergi pinjam kat student len...dan aku sibuk tuk memeriksa student-student lain.... masih ada 19 org lagi...ada lg 10 group...aku cuba pergi semua group...

tiba-tiba student A mengetuk meja dengan kuat dengan menggunakan pembaris kayu....

"PUAN!!! CEPAT la KAMi dh lama tunggu!!! sergah A....
" Awak jangan nak kurang ajar ngn saya...saya ni pensyarah awak...hormat la saya...."
" awak ingat awak sorang je dalam kelas!!!.... Klo awak tak suke dalam kelas ni..awak boleh KELUAr... awak jangan nak cabar sy !!!..." aku menjawab dengan nada tahap gaban yang tinggi...semua student diam....


tiba-tiba..blum habis kemarahan aku....seorang budak 1 malaysia (of course non-malay student) mencelah...

"cepat la puan !!!.. dah lama tunggu"
" Sabar la !!! awak pun jgn nak kurang ajar dengan saya... bukan awak sorang je student dlm kelas ni "....


sunyi sepi kelas....
akhirnya student A membls " sy minta maaf puan"....
" ok...sy xmarah klo studnt sy xpandai tp hormat la cket pd pensyarah "...



dulu semasa zaman 90'an...kami pelajar-pelajar tidak berani langsung untuk mengangkat suara dengan cikgu...
dulu kami pelajar-pelajar akan buat apa saja yang cikgu suruh tanpa banyak soal
kalo dulu kami pelajar-pelajar kena pukul or denda dengan cikgu, x berani nak mengadu dengan mak ayah sbb tau kami akan kena marah balik....
tapi budak-budak sekarang...budak-budak zaman facebook sekrang...semua yang cikgu ajar semua x kena....semua yang cikgu ajar...semua melawan....dan banyak yang kurang ajar.... 
buda-budak zaman sekarang, klo cikgu marah je (belum pukul or rotan) dah mengadu ngn mak ayah.... macammana la ilmu nak berkat....

sebagai seorang guru...kami xminta disanjung cukup la klo kami dihormati....
dan sebagai seorang guru...kami xmarah jika pelajar kami tidak pandai atau kurang....
malah kami bangga jika pelajar kami bersemangat dan berusaha utk belajar walaupun beribu kali kami ajar, mereka masih x faham....
dan sebagai seorang guru kami sangat gembira sekiranya pelajar kami faham apa yang kami ajar....






Comments

  1. Assalamualaikum Cikgu...hehehe Kunjungan hormat dari hamba Panglima7. Cikgu Norazah nak copy and paste "Putaran Bumi Semakin laju" dipersilakan. Tak perlu minta izin dari Panglima ok. Panglima pun dah follow dah Blog Cikgu. Semoga gembira selalu cikgu. tata !!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…