Skip to main content

LearNing ProcEss di KiPa oh KiPa

KiPA....dah seminggu aku kat kat cni...apa yg aku dapat...
aku pun not sure hehehe...

tapi ikutkan banyak yg dapat...
bak kata seorang penceramah apa yang kami wat di kipa adalah semuanya LEARNING PROCESS....
heheh..walaupun cam kelakar je,....tak baiknnye aku...tp sebenarnya semua tu ada logik nyer....dia kata..apa yg kita wat sume adalah learning proses...

contohnya...pelajar sekolah...
Pergi sekolah untuk belajar sudah semestinya learning process..... dan sebenarnya learning process more than that....jika dia join sukan pun dikira learning process....sbb dia belajar utk bersukan, belajar untuk berlumba dengan kawan2 dan menjadi juara, belajar bergaul dengan kawan...lagipun bukan ke bile bersukan akan buat badan sehat...bila badan sehat..otak cergas...;) kan..kan...
lagi satu dia akan belajar bergaul dengan rakan-rakan...dan juga memulakan hubungan baru dengan kawan-kawan....
teringat masa aku zaman kanak-kanak....mase tuh masih hingus....dan aku la antara pelajar perempuan yang aktif...heheh..dan geng-geng aku yg aktif pun sume kawan-kawan dari kelas yang lain...bukan kelas yng sama....mungkin itu adalah learning process aku ;)




alamak melalut plak aku nie.....sebenarnya nak cerita apa yang aku dapat kat kipa nie....
banyak sebenarnya yang aku dapat di KIPA...
ilmu mengajar sudah semestinya....kami di ajar cara mengajar yang betul...cara nak bbuat set induksi....cara mengenali tingkah laku pelajar yang bermacam-macam ragam....cara menangganinya.... itu secara teorinya lah...yang kami belajar dalam kuliah....

apa lagi learning process aku kat cni....rasa-rasa agak banyak jugak....antara learning process yang aku belajar ....


1) aku belajar tuk sharp....sangat puntual dari biase....kelas start 830...tp kul 8 aku dah ada di dewan...wuahhh...sangat cemerlang kn ;)



2) aku belajar lebih yakin...heheh..sbbnya...mungkin umur dan pengalaman menjadikn aku lebih matang....aku pernah g induksi...pernah g kursus...yg semuanya kena cakap...ngn beri pendapat....samalah dgn g kipa....if semua org berani n yakin bercakap...kenapa tidak aku....sbb semua kita Allah berikan otak yang sama ;)



3) Aku berlajar menjalinkan hubungan dengan org....nape ek....sebabnya aku kat cni hanya dengan firdaus....sudah semestinya aku dok bilik lain-lain ngn die sebab dia laki...wuahhh....n sudah semestinya aku makan xsama ngn dia....so aku kena mencari ramai rakan-rakan....aku bina hubungan dengan housemate aku...itu sudah semestinya...sbb kami sebilik...kejam la klo kami wat hal masing-masing....tp memang aku ngn hsmate satu kepala...hehhee..

4) aku masih belajar menjalinkan hubungan dengan org...sbbnya housemate aku ni on diet...x makan malam...aku lak kaki makan...huhuuh walaupun aku dh berazam tuk diet..tp nk wat camne....masih belum kuat iman tuk diet.... melalut lak...sambung citer tadi...
aku belajar bergaul ngn org.....sbbnya...hsmate aku on diet...jadi aku yang kaki makan terpaksa gi makan sorang-sorang....dinner sorang2...n kadang-kadang bekfast sorang....
terpaksa jadi selambar...n join je sape2 yang ada di dewan makan....n aku have to be more peramah than usual....cari topik-topik yang boleh dibualkan....terima kasih Ya Allah kerana permudahkan segala urusan ku AMIN>



Comments

  1. bagus2..sekurang2nya awk dah mendapat motivasi untuk lebih bersemangat bekerja nanti.

    selamat berkursus :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…