Skip to main content

Menu arini


sejak bulan posa ni...hari-hari aku fikir menu apa yang nak kena masak...heheh....
if ikutkan tekak aku..telur  goreng pun dah sedap....tp aku fikir satu lagi perut.........
 n oleh sebab itulah.....hari2 aku bukak resepi tuk cari idea nk masak....hehehe..........[ and my cooking skill quite improve..heheh....sejak bulan pose niee].....**perut suami kena jaga......n bile die makan dengan penuh berselera...aku sgt gembira..............heheheh


menu-menu sepanjang bulan ramadhan...yg dah dimasak[semuanya ciplak resipi org....maklumlah...aku blum lulus bab masak memasak nih]

mee-mee n seangkatan dengan nya......

1.) spagetti......menu ni aku yg sangat teringin nk makan...heheh.....(** 1st time masak..alhamdulillah jd...resipi  ni pun dari tenet....kredit tu periuktanah.blogspot.com)

2) mee bandung.......***resepi dr kak ina....

[ baru dua lauk rupenya aku masak part2 mee ni...]

lauk -pauk 

1) ayam masak merah **** belajar dr akak ku...trun temurun...tiada bandingan

2) kari ayam *** resipi mak aku..mmg best

3) ayam pedas daging tetel....***resipi dr periuktanah.blogspot...... [ 1st try xjd....2nd try....jd gak la...]

4) sambal ikan

5) ikan bakar ...hehehhe ......

6) daging grill

7) ayam bakar

8) ikan goreng....huhuuh

9) menu favorite den....telur dadar....

10) ayam masak lemak cili api

11) ikan masak lemak cili api

12) tomyam ayam...+ udang + sotong

13) pajeri terung....

14) ikan bilis goreng....huhuuh.......

15) telur goreng ngn sos....hehhe.....

16) udang + sotong goreng tepung

17) ayam goreng tepung ala kfc....

18) meat ball....hahhah


kuih muih yg berjaya aku wat...........

1) puding gula hangus --- *** resipi dari ibu mertua ku.....

2) murtabak.....***resepi dr ibu ku yg tersayang,...

3) popia basah --- *** resipi dari yana...thank you yana...mmg best....

4) kuih lapiss ---- ***best ..resepi dr periuktanah.blogspot



nasi - nasi

1) nasi putih ..uhuhuhu

2) nasi goreng kampung --- terlebih masin...sorry my dear..............

3) nasi kerabu yang x berapa nak kerabunya...heheheh *** aku mmg xpernah masak ns kerabu...tp sebab hubby ku nk makan...masak gak la......



so....apa nak masak arini ekkk.....

rasa2 nk try wat .....
 *** dalca daging...n makaroni bakar..

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…