Skip to main content

kahwin ni ibarattt masuk guaaaa


apa itu perkahwinan ?

 seorang sahabat aku pernah bercakap...perkahwinan itu ibarat masuk ke sebuah gua....betul ker...
n aku rasa sangat betul..   kenapa n mengapa ??? sebabnya...

ble kte di depan pintu gua...kte teringin sangat nak masuk ke dalam gua....nk tgk apa ada di dalam....
membayangkan yg indah2....kononnye...ble masuk ke dalam gua akan jumpa harta karun...atau jumpa air terjun yang cantik....

walhal hakikat sebenar...kte sendri xtahu pun apa yg ada dalam gua tersebut...maybe sesetgh org masuk ke gua betul2 jumpa harta karun...jumpa air terjun yg cantik....
tp xmustahil jugak...ada org masuk ke gua...xjumpa paper.....kosong...sunyi...sepi...
ada juga yg masuk gua..jumpa binatang buas...camne tuh...samada die berjaya selamatkn diri atau die sendri menjadi magsa binatang buas tersebut...


mcm tu jugak perkahwinan....seblum berkahwin...kte membayangkan sesuatu yg indah...hidup ngn org yang kte syg.... rasa diri disayanggi....huhuhuuh....tp setakat mana menda tu akan kekal...


cuma...kte hanya boleh berdoa semoga perkahwinan ini akan menjadi rahmat untuk kte semua...n semoga ALLAH kurniakan ku seorang suami yg boleh membimbing ku di dunia akhirat..AMIN

Comments

  1. ibarat masuk gua? erkkss...sy takleh nak komen lah sbb sy pun tak pernah alami alam perkahwinan itu :-)
    tapi awk beruntung azah...sbb bila awk berkahwin,awak telah menunaikan separuh dr tanggungjawab agama ISlam.dan apabila awak patuh kepada suami,meninggalkan yg mungkar dan melaksanakan amal ma'ruf,menjaga hak2 isteri dan suami,maka...pilihlah mana2 pintu syurga yg awak nak,azah. :-)
    itu janji Allah~

    ReplyDelete
  2. azah...so macamammana ngan pengalaman masuk gua? best tak??? sy nampak awk berseri2....kebahagiaan itu perlu dicari dan diusahakan kay.. hidup bukan untuk ditakuti, tapi harus diharungi dengan tenang~

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…