Skip to main content

tips atau petua melahirkan anak geniuss

Melahirkn anak genius memang menjadi impian semua orang...seperti Adi Putra yang sangat bijak dalam matematik, dan Juga seperti Muhammad AHmad Zahid yg telah begelar hafiz muda ketika berusia 13 thn...


(petikan yang sy ambil dari berita harian 21 mac 2010 ahad)
menurut dr Fadzillah kamsah...antara usaha yang boleh dilakukan ialah :

1. sebaik kandungan mencecah 4 bulan, ibubapa digalakkkan membaca surah al-fatihah, ayat kursi dan surah al-insyirah.   ( al-fatihah - adalh ibu al-quran, ayat kursi - menghalau gangguan syaitan dan surah al-insyirah - untuk melapangkan hati dan fikiran

2. selepas bersalin, baca surah tersebut ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. teruskan sehingga anak mencapai cukup umur.

3. waktu ketika anak hendak tidur...antara sedar dan tidak sedar, rebut peluang bisikkan kata-kata nasiaht, pujian dn pesanan. Bacakan doa sambil mengusap kepala mereka

dr fadzillah berkata, semua anak dilahirkan pintar dan genius, cuma cara didikan ibubapa yang memberikan impak pada anak.  Wanita yahudi mendidik anak sejak dalam kandungan. sebaik hamil mereka akan membuat latihan matematik, mendengar radio dan bermain muzik untuk merangsang anak. ia tebrukti berkesan dan tidak hairan ramai anak-anak yahudi dilahirkan bijak.

selain itu, dr fadzilah berkata, beliau pernah bertemu dengan seorang wanita mengandung yang membaca al-quran satu juzuk sehari. jika die keletihan, suaminya akan menyambung membaca dan pahala dihadiahkan kepada bayi dalam kandungan. anak tersebut dilahirkan menjadi seorang lelaki yang pintar, bijak dna tinggi akhlaknya.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…