Skip to main content

Dr Zakir Naik

Semalam, for the first time aku berkesempatan mendengar sesi soal jawab bersama Dr Zakir Naik. Macam-macam orang tanya soalan. dan kebanyakkan soalan ditanya adalah berkaitan islam dan orang yang bertanya adalah non-muslim. 

And each of questions yang ditanya mmg boleh memesongkan akidah bagi orang islam yang tidak cukup ilmu. Dan audience yang paling banyak tanya adalah mengenai agama kristien. Tapi setiap jawapan yang diberikan oleh Dr Zakir semua ada dalam Al-Quran. Dr Zakir menjawab semua soalan dengan petikan ayat-ayat dalam Al-Qur'an. Ya Allah baru aku tau, betapa besarnya Al-Qur'an. Selama ni kta cuma tau baca Al-Qur'an. Even kita baca tafsir tp kita masih xtau nak nak relate dengan kehidupan. Tapi dr Zakir boleh jawab semua soalan dengan menggunakan ayat Al-Quran. Bertapa hebatnya Al-Quran yang Allah trun kn untuk kita. Petunjukkan untuk semua manusia. 

Dalam agama kristien, Nabi Isa di anggap tuhan. Tapi dalam Islam Nabi Isa adalah seorang manusia biasa yang diutuskan oleh Allah sebagai seorang Nabi untuk membawa semua orang  ke jalan Allah. 

Ada seorang lelaki bertanya " antara Nabi Muhammad SAW dan Nabis Isa AS, siapa yang lahir dengan cara lebih baik ? 

So... apa jawapan kita? Of Course aku xtau nak jawab.

Tapi dr Zakir jawab berdasarkan ayat Al-Quran. Nabi Muhammad SAW dilahirkan seperti manusia biasa. Lahir dengan mempunyai ayah dan ibu. Tapi Nabi Isa As dilahirkan tanpa bapa. Nabi Isa hanya mempunyai ibu. Adakah sebab Nabi ISa lahir tanpa bapa, dia dianggap sebagai tuhan. Nabi Adam lahir tanpa bapa dan ibu. Tapi kenapa Nabi Adam tidak dianggap Tuhan. Siti Hawa lahir dari tulung rusuk seorang lelaki iaitu Nabi Adam. Kenapa tidak dianggap Tuhan. 

Kenapa Allah cipta Nabi Isa tanpa seorang bapa? Hanya seorang ibu.
Kenapa Allah cipta Nabi Adam tanpa ibu dan bapa? Adam hanya dicipta dari tanah. 
Kenapa Allah cipta Hawa tanpa ibu dan bapa? Allah cipta Hawa dari seorang lelaki,iaitu tulung rusuk Nabi Adam. 

Semua ciptaan itu menunjukkan ALLAH MAHA BESAR. kita sedar atau tidak ALLAH boleh cipta apa saja. Hanya dengan Kun Fa Yakun. Allah Maha Besar. Kenapa kita masih nak ingkar? Masih nak derhaka dengan Allah. 





Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…