Timbang, ukur diri sendiri.. jangan angkat bakul sendri sudah!!!

Rasa nak update blog. tapi no idea. Cuma aku nak share... banyak benda kat dunia kita boleh check, timbang dan ukur. Yang paling mudah adalah berat korang. So, melalui berat badan, secara automatic korang boleh tau BMI. So...kita boleh tau, kita ni kategori ggemuk ke kurus kering. Atau ala -ala mnodel gitu. Wah bestnya kalau badan macam model even korang dh ada 5 orang anak.
 
Bukan tu je..korang boleh ukur tahap ketinggian. Tahap Kolesterol, Tahap Lemak dalam badan. Semua boleh ukur. Sampaikan tahap kencing manis pun boleh ukur. Tahap jerawat pun boleh check.
 
Tapi korang perasan tak, cuma satu je yang kita tak boleh nak check mengenai diri. Apakah itu?
*
*
*
Itu adalah IMAN kita. Hanya kita je tau tahap iman kita tahap mana. Even luaran orang Nampak kita selalu berkopiah, bertudung labuh tapi iman...hanya Allah yang tau. Ada orang selalu je berkopiah, tapi ngumpat tahap super duper gak tu. Subuh pun subuh dinasour. Tapi Allah tak pernah buka aib kita kan. Subhanallah. Kalaulah Allah buka aib kita, mesti orang dh tak respect pada mereka yg berkopiah dan bertudung litup.
 
So, baru-baru ni aku ada dengar ceramah us jafri. Aku simpulkan disini, satu kaedah macamana nak tau diri kita ni penuh dosa atau tak. Yang ni cuma diri sendri je boleh check.
 
1. pertamanya ...korang susah sangat nak bangun tahajjud tgh-tgh malam, even dah kunci 5 jenis jam dengan bunyi tahap boleh mati sekor lipas. Walaupun korang dan aku tersedar tengah malam,, tapi time nak bangun tu ckp " eh jap lagi la... lagi 5 minit la.." last-last sedar 630 pagi.. huhuhu
 
2. Korang susah nak puasa sunat. Malam tadi dh niah nak pose. Tetiba bila bangun..."arghh rasa kering plak tekak"... emm trus tak jadi pose. Atau tetiba pagi tu ada plak si mamat ni ajak bekpes..." wei jom bekpes..aku blanja".. makanya burn la posa aritu...
 
 
So..amacam.... adakah dua tanda di atas ada pada diri korang. Allahuakbar. Dua benda ni senang sebut tapi susah untuk dilaksanakan. Moga Allah bagi hidayah dan kekuatan untuk kita buat. Kita tau semua perkara tu sangat-sangat bagus nak wat,, tappi  kita tak dapat nak buat. Hanya dengan hidayah dan pertolongan dari Allah je kita mampu buat...
 
Semoga sebelum mati, kita diberi hidayah untuk buat semua tu dengan istiqamah.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis