Skip to main content

Timbang, ukur diri sendiri.. jangan angkat bakul sendri sudah!!!

Rasa nak update blog. tapi no idea. Cuma aku nak share... banyak benda kat dunia kita boleh check, timbang dan ukur. Yang paling mudah adalah berat korang. So, melalui berat badan, secara automatic korang boleh tau BMI. So...kita boleh tau, kita ni kategori ggemuk ke kurus kering. Atau ala -ala mnodel gitu. Wah bestnya kalau badan macam model even korang dh ada 5 orang anak.
 
Bukan tu je..korang boleh ukur tahap ketinggian. Tahap Kolesterol, Tahap Lemak dalam badan. Semua boleh ukur. Sampaikan tahap kencing manis pun boleh ukur. Tahap jerawat pun boleh check.
 
Tapi korang perasan tak, cuma satu je yang kita tak boleh nak check mengenai diri. Apakah itu?
*
*
*
Itu adalah IMAN kita. Hanya kita je tau tahap iman kita tahap mana. Even luaran orang Nampak kita selalu berkopiah, bertudung labuh tapi iman...hanya Allah yang tau. Ada orang selalu je berkopiah, tapi ngumpat tahap super duper gak tu. Subuh pun subuh dinasour. Tapi Allah tak pernah buka aib kita kan. Subhanallah. Kalaulah Allah buka aib kita, mesti orang dh tak respect pada mereka yg berkopiah dan bertudung litup.
 
So, baru-baru ni aku ada dengar ceramah us jafri. Aku simpulkan disini, satu kaedah macamana nak tau diri kita ni penuh dosa atau tak. Yang ni cuma diri sendri je boleh check.
 
1. pertamanya ...korang susah sangat nak bangun tahajjud tgh-tgh malam, even dah kunci 5 jenis jam dengan bunyi tahap boleh mati sekor lipas. Walaupun korang dan aku tersedar tengah malam,, tapi time nak bangun tu ckp " eh jap lagi la... lagi 5 minit la.." last-last sedar 630 pagi.. huhuhu
 
2. Korang susah nak puasa sunat. Malam tadi dh niah nak pose. Tetiba bila bangun..."arghh rasa kering plak tekak"... emm trus tak jadi pose. Atau tetiba pagi tu ada plak si mamat ni ajak bekpes..." wei jom bekpes..aku blanja".. makanya burn la posa aritu...
 
 
So..amacam.... adakah dua tanda di atas ada pada diri korang. Allahuakbar. Dua benda ni senang sebut tapi susah untuk dilaksanakan. Moga Allah bagi hidayah dan kekuatan untuk kita buat. Kita tau semua perkara tu sangat-sangat bagus nak wat,, tappi  kita tak dapat nak buat. Hanya dengan hidayah dan pertolongan dari Allah je kita mampu buat...
 
Semoga sebelum mati, kita diberi hidayah untuk buat semua tu dengan istiqamah.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…