Skip to main content

TIPS AJAIB MENCARI REZEKI KETIKA SESAK


aSSALAMMUALAIKUM WBT

alhamdulillah masih berkesempatan meng-update blog untuk share sedikit ilmu untuk dikongsikan dengan semua umat islam.  Adakalanya dalam hidup kita, kita akan mengalami kesempitan duit. Sempit sangat-sangat. Poket kering! Pokai! Sampai minum kat kedai pun order air kosong. 50 sen pun berkira. Time tu kalau ada sesiapa yang tetiba belanja makan or minum..rasa nak peluk je orang tuh. Jumpa duit rm5 pun, memang bersyukur sesangat. Itulah nikmat yang tak terhingga. Nikmat Allah yang tidak dapat didustakan. 

Lately ni di fb "Mudahnya menjemput rezeki", telah share amalan untuk menjemput rezeki ketika kecemasan. Ingat, bukan mencari rezeki tapi menjemput rezeki. Jom reramai kita baca dan moga Allah jadikan ia sebagai amalan kita.  


( Amalan untuk kes - kes kecemasan tentang rezeki )


****************************

1) Bangun malam pada masa kebanyakan orang sedang nyenyak tidur. (sepertiga malam)

2) Lakukanlah solat-solat sunat seperti solat taubat & solat tahajjud.

3) Selepas  itu, bacalah surah al-Ikhlas 200 kali

- 20 kali yang pertama dimulakan dengan 'Audzubillahiminasyaitannirrajim + Bimillahirrahmanirrahim . Kemudian sambunglah dengan surah al-Ikhlas ( Quhuallahuahad...)

- 180 kali yang berikutnya mulakan terus dengan Bismillahirrahmanirrahim sahaja + surah al-ikhlas

4) Setelah selesai. Berdoalah banyak-banyak...

5) Insya-Allah , akan dibukakan 300 pintu rezeki....


Selamat beramal.... Jika ada yang telah mengamalkannya, kongsi lah dengan kami. Amin

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…