Skip to main content

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT DI PEJ PENERANGAN SERTING

Ok... Semalam adalah hari yg sangat buzy sbb semalam kami (aku, fahmi,liaw n student PPE) sibuk membuat wiring di pejabat penerangan serting. Huhh... asalnya malas sebenarnya. Tapi bile fikir dari sudut baiknya mungkin ini boleh jadi hasanah tuk students di akhirat nnti...aku ikhlaskan hati bawak diorng. Mungkin dgn izin Allah ini boleh jadi salah satu sumbangan tuk masuk syurga. Heheh... n moga-moga tempiasnya Allah bagi pada kami cikgu-cikgu diorng ni...

Sesungguhnya apabila matinya anak adam, terputuslah segala amalan kita kecuali tiga perkara iaitu :

1. Amal Jariah
2. Ilmu yang bermanafaat
3. Anak soleh yang mendoakan ibubapanya



عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له
Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim). 



Amal jariah amat luas pengertiannya. Sungguh banyak nikmat Allah yg diberikan kpd kita sehingga apabila kita mati, ia masih memberikan pahala pada kita. Antara amal jariah adalah 

  • memberi Al-Qur'an pada orang. Selagi orang membacanya, selagi itu lah kita dapat pahala. 
  • Menanam pokok. Selagi pokok tersebut hidup, dan bermanafaat tuk makhluk Allah, selagi tu lah dapat pahala
  • Sedekah yang digunakan ke arah kebaikan seperti membina masjid , sedekah sejadah , telekung dan lain-lain
  • Mcm anak murid aku ni, tlg pasangkan lampu secara percuma. Dan aku percaya selagi ia boleh digunakan oleh manusia, selagi tu Allah akan berikan pahala pd mereka. Alhamdulillah
Dan ada lagi ilmu yang bermanafaat yang boleh mendatangkan pahala pd kita walaupun kite telah meninggalkan dunia yg fana ini. Iaitu perkongsian ilmu di facebook dan juga blog. Moga-moga dengan perkongsian tersebut meninggalkan manfaat pada diri kita dan sesiapa sahaja yang membacanya. 

Sesungguhnya Rasullullah SAW bersabda.. 
                         Rasulullah S.A.W bersabda “Sebarkan Walaupun Daripada Sepotong Ayatku

lokasi yg akan wat wiring -pasang 3 lampu pendaflour

students yg tunjuk bakat terpendam

 ni lah org kuat yang wat wiring...mmg respect la :D

hasil kerjasama pelajaar-pelajar

aktiviti lain - gotong royong

yg jelitawan tu adalah pensyarah pn mesheta... 

yg ni model perut ni adalah supervisor student yg wat wiring... mr liaw yin huat

hampir siap... 

yang penting...KERJASAMA 

pasang spotlight 

ni lah hasilnya....tahniah dear... u'alls mmg best 

ni la bos-bos yg hadir merasmikan majlis penutup 

ni la student yg excited bergotong royong.... 

Tapi apakah tugas aku ?
jeng jeng
.....
....
..........

inilah dia tugas aku...duduk tepi longkang n tengok org wat keje.. :D 


AWAS !!! jgn tiru aksi malas ini :P


Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…