PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT DI PEJ PENERANGAN SERTING

Ok... Semalam adalah hari yg sangat buzy sbb semalam kami (aku, fahmi,liaw n student PPE) sibuk membuat wiring di pejabat penerangan serting. Huhh... asalnya malas sebenarnya. Tapi bile fikir dari sudut baiknya mungkin ini boleh jadi hasanah tuk students di akhirat nnti...aku ikhlaskan hati bawak diorng. Mungkin dgn izin Allah ini boleh jadi salah satu sumbangan tuk masuk syurga. Heheh... n moga-moga tempiasnya Allah bagi pada kami cikgu-cikgu diorng ni...

Sesungguhnya apabila matinya anak adam, terputuslah segala amalan kita kecuali tiga perkara iaitu :

1. Amal Jariah
2. Ilmu yang bermanafaat
3. Anak soleh yang mendoakan ibubapanya



عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له
Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim). 



Amal jariah amat luas pengertiannya. Sungguh banyak nikmat Allah yg diberikan kpd kita sehingga apabila kita mati, ia masih memberikan pahala pada kita. Antara amal jariah adalah 

  • memberi Al-Qur'an pada orang. Selagi orang membacanya, selagi itu lah kita dapat pahala. 
  • Menanam pokok. Selagi pokok tersebut hidup, dan bermanafaat tuk makhluk Allah, selagi tu lah dapat pahala
  • Sedekah yang digunakan ke arah kebaikan seperti membina masjid , sedekah sejadah , telekung dan lain-lain
  • Mcm anak murid aku ni, tlg pasangkan lampu secara percuma. Dan aku percaya selagi ia boleh digunakan oleh manusia, selagi tu Allah akan berikan pahala pd mereka. Alhamdulillah
Dan ada lagi ilmu yang bermanafaat yang boleh mendatangkan pahala pd kita walaupun kite telah meninggalkan dunia yg fana ini. Iaitu perkongsian ilmu di facebook dan juga blog. Moga-moga dengan perkongsian tersebut meninggalkan manfaat pada diri kita dan sesiapa sahaja yang membacanya. 

Sesungguhnya Rasullullah SAW bersabda.. 
                         Rasulullah S.A.W bersabda “Sebarkan Walaupun Daripada Sepotong Ayatku

lokasi yg akan wat wiring -pasang 3 lampu pendaflour

students yg tunjuk bakat terpendam

 ni lah org kuat yang wat wiring...mmg respect la :D

hasil kerjasama pelajaar-pelajar

aktiviti lain - gotong royong

yg jelitawan tu adalah pensyarah pn mesheta... 

yg ni model perut ni adalah supervisor student yg wat wiring... mr liaw yin huat

hampir siap... 

yang penting...KERJASAMA 

pasang spotlight 

ni lah hasilnya....tahniah dear... u'alls mmg best 

ni la bos-bos yg hadir merasmikan majlis penutup 

ni la student yg excited bergotong royong.... 

Tapi apakah tugas aku ?
jeng jeng
.....
....
..........

inilah dia tugas aku...duduk tepi longkang n tengok org wat keje.. :D 


AWAS !!! jgn tiru aksi malas ini :P


Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis