Skip to main content

TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Good Luck pada adik-adik yang sedang menduduki SPM. Mesti cuak kan...Like me a few years ago.  And tak lupa pada adik iparku..farhana...semoga kejayaan menjadi milikmu. Semoga dapat 9A.... U can do it....

Belajar sudah...latihan sudah....now yg penting doa...n tawakal...so here i would like to share a few tips yg slalu cikgu-cikgu aku pesan ble nk jawab exam

1. Doa -doa...
    Doa kan senjata org-org islam. So, jangan lupa berdoa dan mohon ALLAH

2. Semayang hajat. 
    Sesibuk mana pun kite study, solat wajib n solat hajat jgn ditinggalkan. Lagi baik klo dapat buat tiap   malam.

3. Mintak maaf ngn mak ayah
    Paling penting jangan wat dosa ngn mak ayah. Klo dh terbuat tu, mintak maaf ngn mak ayah. Redha Allah kn terletak pada redha Mak Ayah.

4. Mintak mak & ayah doa kan kite
Bukan setakat kte yang berdoa, tapi mak ayah pun kena berdoa tuk anak-anak. Pengalaman saya, masa adik-adik nak exam, mak akan mengaji al-quran. Klo exam 2 jam, 2 jam la mak akan ngaji. Mudah-mudahan Allah permudahkan

5. Baca Yasin
Jgn lupa baca Yasin. Sbb Yasin adalah hati al-Quran.

6. Jgn Stay up pd mlm exam. Tido Awal
    klo esok nk exam, jgn malam ni plak rajin-rajin nak stay up. seblum ni xpernah stay up. tibe-tibe time exam baru nk stay up. tido awal. Tp aku pun pernah stay tp time final exam. tp bukan spm...tp masa kt u. Punye la study malam tu sampai tak tdo ( sblm ni xnak study)...tp tup-tup dalam exam xleh jawab gak...huhuhu nasib baik x ffail...

7. Lepas exam...xyah discus jawapan ngn kwn2.
Kenape yek? sbb takut2nye ilang fokus tuk exm seterusnye. Ye la...jawapan setiap org berbeza..pastu masing-masing kata jawapn diorg betul...so kite plak yg susah hati, takut jawab salah. Last-last xleh fokus tuk next exam. So, sebagai jalan selamat, xyah discuss2...menda yg lepas biar lepas.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…