TIPS MENABUNG

jimat

Tahukah anda menabung sangat penting untuk masa depan ???

Semua mesti tau kn. Cuma antara simpan atau tak simpan. Sebenarnya haku ingin berkongsi pengalaman yang sejemput ni tuk semua makhluk Allah dimuka bumi. Cuma sekarang tengah tercari-cari idea camne nk tulis yek.... Susah rupanya nk jadi penulis ni. Huhuhu

Dipendekkan cerita dan semua sedia maklum bahawasanya duit simpanan sangat penting demi masa depan diri sendri dan keluarga terchinta!!! Dan Dulu haku adalah antara manusia dimuka bumi ini yang takde duit simpanan langsung dan juga tidak ada tabung.. huhuhu...
Mula-mula kerja, tekad nak simpan at least RM 100 sbullan dalam bank. Tapi bile dapat gaji jer simpan ke mana, duit pun ntah ke mana. Sedar-sedar duit dah habis sblum sempat simpan. Padahal keje gomen ni tiap2 taun ada increment.
Tapi lepas menginsafi diri, haku beli sebuah buku yang sangat bagus dan sangat tidak membazir utk laburkan duit iaitu






































So, hasilnya dapatla haku mengumpulkn wang-wang emas dalam bank...dan hasilnya sangat positif. So atas niat yang murni lagi suci tanpa was-was, haku ingin berkongsi tips permulaan utk menyimpan duit. Semoga bermanafaat tuk semua.

Tips untuk melatih diri menabung...

1. Jangan ! Jangan ! Jangan belanjakan duit syiling anda. 
Simpan segala syiling yang ada dapat ke dalam tabung. Belanja hanya duit kertas sahaja. Cuba amalkan. InsyaAllah anda akan nampak hasil yang berlipat ganda.
Saya tak pernah belanjakan duit syiling even 10 sen. Duit lebih bfast, lunch sume saya simpan dlm tabung. Yang ajaibnya dalam beberapa bulan duit tabung dah boleh penuh ngn syiling. Klo dlu amek beberapa taun nak penuh.

2. Buat  potongan gaji sekurang-kurang 10% dari gaji anda pada setiap bulan.
Apabila kita membuat potongan gaji ke akaun lain, secara automatiknya wang gaji yang kite dapat setiap bulan umpama gaji. Sebab kita dah tak kan nampak gaji yang dipotong ke akaun len. Perasan atau tak, even gaji kita telah dipotong tapi perbelanjaan


Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis