Skip to main content

TIPS MENABUNG

jimat

Tahukah anda menabung sangat penting untuk masa depan ???

Semua mesti tau kn. Cuma antara simpan atau tak simpan. Sebenarnya haku ingin berkongsi pengalaman yang sejemput ni tuk semua makhluk Allah dimuka bumi. Cuma sekarang tengah tercari-cari idea camne nk tulis yek.... Susah rupanya nk jadi penulis ni. Huhuhu

Dipendekkan cerita dan semua sedia maklum bahawasanya duit simpanan sangat penting demi masa depan diri sendri dan keluarga terchinta!!! Dan Dulu haku adalah antara manusia dimuka bumi ini yang takde duit simpanan langsung dan juga tidak ada tabung.. huhuhu...
Mula-mula kerja, tekad nak simpan at least RM 100 sbullan dalam bank. Tapi bile dapat gaji jer simpan ke mana, duit pun ntah ke mana. Sedar-sedar duit dah habis sblum sempat simpan. Padahal keje gomen ni tiap2 taun ada increment.
Tapi lepas menginsafi diri, haku beli sebuah buku yang sangat bagus dan sangat tidak membazir utk laburkan duit iaitu






































So, hasilnya dapatla haku mengumpulkn wang-wang emas dalam bank...dan hasilnya sangat positif. So atas niat yang murni lagi suci tanpa was-was, haku ingin berkongsi tips permulaan utk menyimpan duit. Semoga bermanafaat tuk semua.

Tips untuk melatih diri menabung...

1. Jangan ! Jangan ! Jangan belanjakan duit syiling anda. 
Simpan segala syiling yang ada dapat ke dalam tabung. Belanja hanya duit kertas sahaja. Cuba amalkan. InsyaAllah anda akan nampak hasil yang berlipat ganda.
Saya tak pernah belanjakan duit syiling even 10 sen. Duit lebih bfast, lunch sume saya simpan dlm tabung. Yang ajaibnya dalam beberapa bulan duit tabung dah boleh penuh ngn syiling. Klo dlu amek beberapa taun nak penuh.

2. Buat  potongan gaji sekurang-kurang 10% dari gaji anda pada setiap bulan.
Apabila kita membuat potongan gaji ke akaun lain, secara automatiknya wang gaji yang kite dapat setiap bulan umpama gaji. Sebab kita dah tak kan nampak gaji yang dipotong ke akaun len. Perasan atau tak, even gaji kita telah dipotong tapi perbelanjaan


Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…