ayam percik yg masih tinggal lepas lunch
Bahan-bahan
6 ketul ayam
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1 keping asam keping
3 sudu cili kering yang telah diblend (jika suka dan inginkn kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan dan perap bersama ayam dalam 1/2 jam. Jika tempoh perap lagi lama..makin sedap rasanya.
2. Gaulkan ayam yang telah diperap bersama santan,asam keping, cili, garam dan gula didalam periuk. Kemudian masak di atas api sehingga ayam 3 suku masak. Sekiranya ingin kuah pekat, boleh tambah tepung beras.
3. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar. Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
Last skali hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi.
No comments:
Post a Comment