Resepi Ayam Percik

Menu untuk lunch hari ni. Ayam percik ngn kari ayam.


ayam percik yg masih tinggal lepas lunch

Bahan-bahan 
6 ketul ayam
1 1/2 cawan santan pekat 
2 biji bawang putih 
1 labu bwg besar 
2 cm halia 
2 batang serai 
1 camca kecil ketumbar 
1/2 camca kecil jintan putih 
1 keping asam keping 
3 sudu cili kering yang telah diblend (jika suka dan inginkn kuah merah)
garam dan gula secukup rasa 

Cara-cara 
1.  Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan dan perap bersama ayam dalam 1/2 jam. Jika tempoh perap lagi lama..makin sedap rasanya.

2.  Gaulkan ayam yang telah diperap bersama santan,asam keping, cili, garam dan gula didalam periuk. Kemudian masak di atas api sehingga ayam 3 suku masak. Sekiranya ingin kuah pekat, boleh tambah tepung beras.
3. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar. Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan. 

Last skali hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi.

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

resipi Daging Black Pepper

Resepi Kek Coklat Moist Anis