Skip to main content

Kalo kita mati esok

Aku rasa masih terduduk bile mendengar berita kemalangan yang melibatkan pelajar-pelajar kelas aku.
Rasa masih ternampak muka-muka diorng.
Dan rasa baru semalam nampak arwah...tapi hari ni dia dah meninggal dunia. dah putus hubungan dia dengan dunia. Takder ape pun yang dia bawak ke sana kecuali amal yang dia lakukan. Semua harta dunia ditinggalkan temasukla orang yang paling dia sayang, mak ayah, kawan-kawan, ijazah ke master ker...duit dan smua. Hanya AMALAN yang bersama dia.

Terfikir sejenak aku, klo kata esok atau luse kita plak yang meninggal mampukah kita nak jawab soalan Malaikat Mungkar Nangkil. Kite pun tak tau sampai bile kite akan hidup. Dah cukup ke bekalan amal kita.

Bile-bile fikir balik, 24 jam Allah bagi kat kita kat mana kite habiskan. Dah confirm 8 jam kat ofis.
8 jam tu sibuk kte keje cari duit, kejar pangkat la. Nak jadi ketua jabatan la, ketua program la , ketua unit la...ketua kebersihan la...dan macam-macam ketua lagik la untuk dapat kedudukan yang bagus kononnya .... tapi pernah tak kite terfikir nak kejar kedudukan kat akhirat....kedudukan di sisi Allah
dalam 8 jam tu jugak kite sibuk dok bodek bos...konon nak bos kenal nak pangkat bagai tu...tp pernah tak kita fikir cara nak bodek Allah supaya Allah tingkatkan darjat kita....

Kadang-kadang kite ni sibuk nak jaga hati orang. hati manusia. Taknak orang kecik hati ngn kite. taknak orang sakit hati or marah kite.. Tapi kite tak pernah fikir klo Allah marah kite,...
Kadang-kadang kite kelam kabut masuk meting, takut lewat nnti bos merah...tapi dah berapa banyak kite lewat sembahyang, dan berapa banyak kte tinggal sembayang....dan berapa banyak kite baca Al-Qur'an... mungkin seminggu sekali atau mungkin sebulan sekali atau mungkin setahun sekali atau tak pernah langsung!




Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…