Skip to main content

KLINIK KERAJAAN


Setiap kali anda sakit, klinik mana yang anda akan pergi ?
KLINIK KERAJAAN ATAU KLINIK SWASTA...

Selalunya klo kite yang berkerjaya ni of course kite akan pergi KLINIK SWASTA tak kiralah klinik shahrul ker, klinik harun ke, klinik abi hurairah ke, klinik ucop welcha ke....ape-apa yang sama dengannya = =.. hehhe
Alasannya bukan la sebab kite ni dah kaya...tapi sbb malas nak tunggu bejam-jam. klo g klinik swasta, pas register, tak sampai 10 minit dh dapat jumpa doktor. Tapi klo klinik kerajaan confirm kena tungga berjam-jam padahal jumpa doktor 5 minit pun tak sampai..huhuhu....dh la demam....
tapi klo nak amek mc confirm akan g klinik swasta kan....

Mak kesayangan saya ni setiap bulan mesti kena g klinik kerajaan. Biase la bile dah umur menjangkau ke era 50-an..macam-macam penyakit la yang dapat. KENCING MANIS LA, KENCING MASIN LA, DARAH TINGGI, DARAH RENDAH, JANTUNG, mcm-mcm la...sampai boleh bukak kedai runcit la....
dan setiap bulan mesti kena g klinik sebab kena CHECK. Dah siap ada jadual dan temujanji yang mesti dipatuhi oleh kaum-kaum kedai runcit nih.

Mak saya nih ada kencing manis. So setiap tahun kena g klinik. Oppss setiap bulan. Tak boleh miss. Klo miss, next appointment confirm kena marah. Tapi penyakit kencing manis mak saya nih blum kritikal. Just makan ubat. Cuma tahun lepas mak saya disahkan ada penyakit JANTUNG. Tapi belum kritikal la.

Dua hari lepas, mak saya tiba-tiba kena lelah. klo orang kedah cakap PENAT a.k.a sesak nafas. So, kakak saya bawak mak saya g klinik swasta sebab dah malam. Dan kebetulan mak saya bawak ubat-ubat kencing manis yang klinik kerajaan bagi. Kebetulan, pas doktor check, dia mintak mak sy tunjjukkan ubat yg mak saya makan. Bile doktor tuh tengok... Doktor suruh mak saya stop makan ubat tuh. Tau tak sebab per ? Sebab nya doktor tuh kata ubat tu dah diharam kan makan since 10 tahun lepas. Terkejut mak saya. so, doktor tuh rujukkan hal kesihatan mak sy tuh kat hospital kerajaan, HOSPITAL TELUK INTAN. Doktor mintak mak sy g check darah, check sume la yang berkaitan sbb mak sy dah makan ubat tuh dah hampir 5 tahun. huhuhu

Jadinya pagi tadi, mak saya dan kakak saya pergi HOSPITAL TELUK INTAN. Kuar rumah jam 7.00 pagi. Kul 12 baru dapat jumpa doktor. Pas amek darah n check paper yang patut, doktor kat hospital tuh mengesahkan mak saya TIDAK MENGHIDAP PENYAKIT JANTUNG. Jantung mak saya sihat walafiat. Takder masalah langsung. SO, doktor sarankan mak saya agar berhenti makan ubat jantung.

Minggu depan 27 hb april result darah akan kuar. Dan harap-harap semua ok. AMIN.

Saya bukan nak cakap klinik kerajaan tak ok. Cuma skali skala buat la keje demi Allah dengan penuh keikhlasan. Supaya tak tersalah bagi ubat kat orang dan x salah sahkan penyakit orang.

Tapi klinik swasta pun tak semua ok. Penah saya pergi klinik swasta di Bahau. Saya demam panas masa tuh. Tapi Doktor yang check saya langsung tak amek suhu. Tak check tekanan darah. Dia boleh tanya saya nak ubat ke tak. Pastu boleh tanya saya nak ubat ape ? Memang saya tak puas hati dengan Klinik tuh. Itulah kali petama dan terakhir saya akan pergi ke klinik tuh. Mungkin dia ingat saya g klinik just nak amek mc.
huhuhu hampeh ;)

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…