Skip to main content

PULUT DURIAN

malam ni kami makan DURIAN & PULUT bersama-sama nodin and the geng (daus n shahrul)
habis 5 biji durian...kui kui kui ...mlm ni sume tdo dalam kepanasan....
x ingat la ape gred durian tu tp kami beli RM12.00 sekilo...dan sebijik durian hampir dua kilo...
jadinya 5 biji durian total Rm90.... tapi sgt berbaloi sbb sedap....


dan petang td aku try wat pulut ..first time...nsb baik jadik....(pulut kukus ngn pulut tanak)
Klo kat utara, durian ni kami mkn dengan pulut. Lepas tu pulut tu kami bubuh santan dan juga gula... sedap!! rupanya kat kelantan makan benda yang sama..kui kui .... tu yg aku beria wat pulut...


daus n shahrul dah biase makan durian ngn pulut...so xder hal...cuma nodin..heheh yang xpernah..mungkin rasa pelik kot...biase la org KL...heheh...tp last-last die cuba gak....berselera gak die makan....biase la bakal org kelate..opsss!!!
Alhamdulillah semua habis di ngap..tinggal kulit durian jek... x sempat nak snap picture diorng mkn !...




Resipi pulut durian (Tanak)
2 cawan pulut
1 cawan air
cara :
Basuh pulut dan masak seperti masak nasi biasa !


Resipi pulut durian ( kukus)
2 cawan pulut
air
cara:
pulut di rendam dalam air dalam 3 jam
kukus pulut sehingga masak

Santan
Santan + masukkan garam sesedap rasa.



Comments

  1. woww!!nampak sedap!! rajinnye k.azah masak..mcm2 plak tu..hehehe..

    hari tu kitorg makan durian tepi jalan kat selekoh tu..hehe..

    ReplyDelete
  2. heheh tak rajin pun sbnarnya..tapi sbb kak azah suka makan...hehehe

    xper...mkn kat tepi jalan pun ok gak..leh mkn ramai-ramai ;)

    ReplyDelete
  3. azah; memang awak nick name yang banyak eh? maaflah, semalam sy tak dapat hadirkan diri. ada urusan peribadi :-)

    battery hp plak kong trus, so tgh malam baru sampei meset awak.

    untunglah mereka dapat makan free lagik! huhuhuhu~

    ReplyDelete
  4. ambo mari cni..meleleh air liur..^^
    buoh durian ambo tok buoh lagi..sedih ambo..nasib baik demo share resepi..tapi lau share pulut betul lagi best..kenyang jugop ambo nih..hehhe

    ReplyDelete
  5. inani..klo buleh meme nak share pulut skali...tp nak wat gane ...sharing di alam cyber kan..heheh

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…