Skip to main content

kelas digit part 2



Hari ni selasa 10.30 pg kelas digit lagi....
tapi harini ajar teori so...len cket dari semalam...
dan kurang la cket bisingnye dari smlm....
dan sedikit senang control kelas....
untuk first timenya...student A semlm...yang sokmo wat kecoh dalam kelas...diam jer...
n also tiada senyuman nakal lg....mungkin masa ada sisa-sisa atau saki baki marah aku kat die smlm kot....
mmg arini student A tu diam...tak kaco kawan...x bising..tiada lagi riak-riak nakal diwajahnya...serius !!!
lebih kurang kul 11.30 tgh...kelas habis...
seperti biasa students len...bertempiaran keluar kelas....
so...aku panggil student A ni...kami jumpa face to face...
Dia dtg ngn muka cuak...n tunduk memandang lantai...



dengan penuh bertatababai aku tanya...
" awak tau tak knape saya marah awak semalam ?"...
dgn senyuman yng penuh bersopan santun die jawab....
"saya tau puan...salah saya...saya minta maaf "...
sejuk ati aku dengar kui...kui...kui...
"sy bukan nak marah awak semalam...klo boleh sy xnak marah semua student sy...tp cara awak semlm salah...klo awak xtahu buat awak boleh tanya saya dengan cara yg betul...saya akan ajar...cumenya dalam ramai-ramai pelajar mungkin sy xsempat nak concentrate sepenuhnya pada awak..."
"saya harap pasni awak takkan ulang lagi apa yang awak buat semlm"...
" ok puan...sy minta maaf...terima kasih puan"

Dia tinggalkan kelas dengan senyuman. Aku harap next week dia akan lebih menghormati guru-guru.... heheh setel satu masalah...


Knape aku perlu jumpa dia selepas kejadian smlm ?

sebenarnya aku ada reason nape aku perlu jumpa dia...semuanya dari sudut phycology...
smlm bile die wat salah dengan cara yang seddikit kurang ajar di depan kawan-kawan die... secara sponton aku marah didepan kawan-kawannya....mmg die x berani nak jawab...
sebab ape aku marah...??? banyak sebab
satunya.....mmg time tu betul-betul aku rasa tercabar...
duanya...klo aku x marah budak-budak lain akan ikut perangai macam dia...so bile marah...yang lain akan takut nak wat menda sama....

sambung kenape 've face to face with him...(ni apa yng aku belajar semasa kursus kipa)
first..sbb bile aku marah depan kwn-kwn die mungkin die rasa malu...n mungkin simpan dendam pada aku walaupun itu salah die... n of course bukan salah aku....
second... bile kami berjumpa...so aku boleh explain pada dia...apa salah dia..nape aku marah dia...dan mungkin itu boleh menyedarkan dia atau boleh menghilangkan perasaan marah atau dendam dia pada aku....


ini la yang dipanggil pshycology dalam pembelajaran....terima kasih Dr Yahya Don

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…