Skip to main content

LearNing ProcEss di KiPa oh KiPa PaRt 2

kite sambung ke bahagian ke dua...learning process...
learning process seterusnya kat cni adalah ....

1) lepas dengar ceramah yang dah tahap gaban..macam-macam input yang aku dapt....tp satu benda yang tersemat dalah hati nurani ku ialah...aku kena set impian atau target...target aku tuk tahun ni 2011 dan target aku sebelum aku sampai umur 35 tahun.... hari ni baru aku tersedar...aku xpernah pun set target sepanjang aku hidup...huhu...teruknya aku..walaupun aku seorang pensyarah...ckp je lebih ngn student...xper....sbb belum terlambat tuk aku berubah ;)...
dengan azam yang betul-betul kukuh dan tegar...insyaAllah akan aku berusaha bersungguh-sungguh tuk laksanakan azam aku. Semoga Allah permudahkan urusan aku....AMIN. Nak tau apa azam aku tuk 2011...n tuk 5 thn lg....tunnggu next post....

2) aku belajar merindui sesuatu...apakah itu...heheh ?...sudah semestinya...my hubby...smoga dia pun rindu kat aku....aku rindu mak aku...family aku...terasa semua adik-beradik dah kurang rapat sekaarang..semenjak aku kahwin....atau aku yang semakin jauh dengan mereka...nauzubillah.. Ya Allah Kau eratkan lah silaturahim kami sekeluarga....aku amat menyanyagi mereka ;) AMin

3)...semestinye aku rindu tuk melihat pokok-pokok kesayangan ku.....pokok yang aku tanam dengan penuh kasih sayang...semoga semuanya sehat-sehat belaka....

pokok tomato ku ;

pokok cabai...



pokok bunga ross...yang di sayangi..

Comments

  1. waahhh..dah berbunga eh pokok ros awk?

    pokok cabai tuh yang awk dan mak awk tanam hari tuh ke? waaahhh dah besar.

    tapi...
    kecewanya saya.... kami di sini takde dlm list pun dlm org2 yg dirindui oleh awak. huk3... sedih molek. :-(

    takpolah, enjoy ur day!

    p/s: jadi tak gi langkawi? selamat ber enjoy ye. saya balik kg :-) yeay!

    ReplyDelete
  2. hehehe...takde dalam list xsemestinya tidak diingati....
    time kat langkawi ...awak la kawan pertama yang dalam list tuk saya beli coklat... ;)
    tunggu ketibaan coklat tuh ek

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…