Skip to main content

aku mengamuk ngn students...........

huhuhu.....arini...memmang memenatkan...kelas math 3 jam....yang penatnya bile mengajar 26 org pelajar ...yang mana 25 org lelaki n sorang je pompuan....
nakal sangat....sampaikan mencabar kewibawaan aku sebagai seorang pensyarah....

tiap kali aku masuk kelas....diorng asyik nk balik awal....tu satu hal....yg mana keadaan masih boleh kawal... 

bile bagi tutorial dlm kelas...masing2 wat bising....wat keje ngn mulut....ada yg xwat..main2...ble tegur...wat....sume nk kena tegur....ada sorang students aku tuh...asyik main handphone jer...tiap masa....sampai kan lastly aku rampas...then merayu2 .....

sampai td...dalam 15 minit lagi masa nk habis...aku plan wat kuiz.. aku bg soalan..sape yg leh jawab ..leh balik....itu la saje caranya aku rasa mungkin boleh refresh balik diorng....


soalan pertama aku bagi..pembundaran...aku rasa soalan yg sangat senang....adik aku petik jari je leh wat...tp ye la...students aku kn sijil...so xleh nk compare la... memula....ada sorang yg jawab...bagus la...then aku cakap...."awak boleh balik".... 
n tiba2 geng2 die sume bangun nak balik....masa tuh aku dh mula hangin ...aku cakap...sorang jer...sape yg jawab soalan sahaja..... diorng mula..mengomel...lawan cakap...aku masih sabar...sbb aku fikir...diorng mmg antara budak2 yg nakal...sbb tu diorg belaja kat kolej komuniti....


then...soalan kedua aku...aku tanya...seblum tuh aku cakap...bila aku bagi soalan...sape nk jawab angkat tangan...aku sebut nama...baru leh jawab.... time aku tanya soalan kedua tuh...sorang students aku angkat tangan...fahmi...so aku suh die jawab...tibe2 seblum die jawab...budak2 len wat bising...jawab ngn bising...lepas tuh kecoh....main2...gelak2.....yg paling aku marah...diorng marahkan org yg jawab.....


masa tuh aku rasa....nak hempas je kerusi yg ada kat depan aku...aku menjerit...marah n tengking diorg suh diam....baru la kelas senyap...n aku pun marah n start berleter...... sabil bg nasihat dalam keaadaan marah....sebab x respect aku sebagai pensyarah and so on....
n at last..aku ckp...sape yg balik...boleh balik....xyah dtg kelas aku......
tapi..sorang pun xkuar...diam je...


kemudian..aku trus kuar dari kelas,....huhuhuhu..... 
kadang2 aku rasa ni la cabaran mengajar pelajar2...niat kte nk didik...tapi kadang2 perangai diorng wat aku hilang sabarrrrrrrrrrrrrr

Comments

Popular posts from this blog

Tips 10,000 Langkah Sehari

Assalamua'laikum Wbt


Sape kata nak kuruskan badan perlu keluarkan modal ?  Sebenarnya ada cara mudah dan jimat untuk kuruskan badan tanpa keluar sesen pun. Dan semua orang boleh lakukan tanpa mengira darjat,status,bangsa,agama mahupun keturunan. Caranya ialah dengan berjalan kaki... 
Sabtu lepas kat Jempol ada satu program Gegar 10,000 langkah sehari demi kesihatan yang sihat. Ramai sungguh org yg join. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik pun ramai. Kanak-kanak dan bayi cute dan comei pun ada. Alhamdulillah sume dah ada kesedaran. So, kita ni bila nak sedar..heheh
Untuk ke arah kehidupan yang lebih sihat, kita sepatutnya berjalan 10,000 langkah setiap hari. Hah..jangan terkejut. Banyak memang la banyak! tapi 10,000 langkah ni adalah berjalan sejauh 7 hingga 8 km sehari. Maksudnya ia dikira dari korang bangun tido pukul 6 pagi tu sehingga la sebelum korang masuk tidur semula. So, total semua haruslah 10,000 . "arghh lega rasa, sonang jo tu". Oleh itu kesimpulannya, 10,000 langkah…

NASI TOMATO vs AyAM MaSak MeRah Vs JeLatah

Lunch kat bahau semalam tuk dua orang RM 14.00....
pergh terasa mahal sangat... x berbaloi pun ngn makan nasi n ikan n air kosong...hubby lak amek nasi separuh, ikan ngn hati n air teo ais....tiba-tiba rasa membazir lak makan kat luar....semalam makan kat luar Rm 14...sehari seblum semalam makan kat luar gak RM 13.60...emm...kalo beli ayam sekor dalam RM 13.00 boleh makan tuk seminggu....dan sekor ayam tuh leh belanja kawan-kawan makan kat rumah...setakat  5 , 6 tu lepas la...
Bincang-bincang ngn hubby...lebih elok masak klo xder hal....boleh jimat....n jimat....lagipun kami berdua sentiasa berpoket kosong....jadinya seperti dirancang tghari ni kami akan balik masak...dalam dok fikir nak masak per... tiba-tiba terasa nak makan nasi tomato...fikir-fikir balik...susah gak nak wat nasi tomato niebanyak kejer.....
dalam dok fikir tu...sempat gak belek-belek resipi kat tenetlast2...nk wat nasi tomato gakdh lama x masak special

ni la resipi yang di cedok dari 
 http://periuktanah.blogspot.comres…

resipi Daging Black Pepper

kenyangnyer...huhuhu.....rasa puas sangat dapat makan masakan sendri...
lunch tadi sempat balik n masak dirumah ;)
nasi putih dengan daging masak black pepper ;)


resipi daging Black Pepper (simple)



satu mangkuk daging black pepper ( if nak daging lembut, daging direbus dahulu)then perap dengan sos black pepper n biarkan lebih kurang 5 minit...klo nak sedap perap satu jam
dua sudu sos black pepper
dua sudu sos cili
dua sudu sos tiram
1 sudu kicap
1/2 air rebusan daging
2 ulas bawang putih
1cm halia
1/2 biji bawang besar yang dihirs nipis
2 helai daun leimau purut.
1/2 sudu tepung jagung dan dibancuh bersama 3 sudu air (kacau hingga rata n tidak berketul)


langkah-langkah nyer

1. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali sehingga panas
2. tumis bawang putih dan sedikit halia ke dalam minyak. Kacau sehingga kekuningan
3. Masukkan daging. dan kacau rata....
4. Masukkan segala jenis sos yang ada dan kacau higga sebati
5. Masukkan air rebusan daging..then kacau2 hingga sebati
6. Masukkan sed…