Ikan
1 ekor ikan siakap
Garam
Kunyit
Bahan-bahan kuah
2 biji bawang putih dicincang halus
4 sudu sos cili
4 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
1 sudu sos ikan ( tak letak pun ok)
1 biji tomato dipotong dadu (kecil2)
1 biji bawnag besar dipotong dadu kecil-kecil
1/2 batang carrot dipotong dadu
2 kerat nenas di potong dadu( saya xder nenas..so x letak)
3 biji cili api dipotong dadu
1 biji cili hidup merah dipotong dadu
Daun ketumbar
Langkah (iKAN)
1. Ikan digaul rata dengan garam dan kunyit
2. Goreng ikan di dalam minyak hingga agak-agak garing
Langkah (KUAH)
1. Tumis bawang putih dlm minyak yang sedikit
2. bila dah kuning-kekuningan, masukkan bawang besar, cili, nenas(if ada) dan carrot
3. kacau rata hingga sebati
4. Masukkan tomato dan segala sos yang ada dan kacau rata
5. Masukkan garam dan gula
6. Masukkan daun ketumbar dan boleh angkat.
7. Tuangkan kuah di atas ikan..
Marvellous !!!
No comments:
Post a Comment