Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

Zulhijjah

Assalamua'laikum wbt
Tahniah semua bakal ahli jannah kerana kita berjaya masuk ke bulan Zulhijjah. Dan hari ni hari ke 3 zulhijjah. Dan bersyukurlah kita semua sebab Allah masih bagi peluang bernafas di muka bumi ni and secara tak langsung masih ada ruang untuk kita beramal. Pulun sungguh sementara masih hidup. Sebab bila malaikat maut dah datang, memang xdapat apa lagi kita nak buat. Kalau amal cikit macamana kita nak hadapi alam kubur dan  dimana la tempat kita ..syurga ke neraka. 
Tahniah sesangat pada umat islam yang Allah jemput untuk menunaikan haji. Syukur. Nikmat Allah yang mana hendak kita dustakan. Kalau mati, in sya Allah mati syahid. Dan semoga mendapat haji yang mabrur.
So, pada kita-kita yang belum dapat jemputan dari Allah menunaikan haji, jangan sedih-sedih. Sebab Allah itu Maha Adil, Maha Penyanyang. Allah telah sediakan ganjaran yang terbaik untuk kita. Sesiapa yang beramal di 10 hari awal zulhijjah, Allah akan memberi ganjaran yang terbaik untuk kita. 
“Tidak ada ha…

Pandanglah Allah

Pandanglah Allah, Allah akan pandang kamu... Jagalah Aurat kamu....Allah pasti menjaga mu...



Timbang, ukur diri sendiri.. jangan angkat bakul sendri sudah!!!

Rasa nak update blog. tapi no idea. Cuma aku nak share... banyak benda kat dunia kita boleh check, timbang dan ukur. Yang paling mudah adalah berat korang. So, melalui berat badan, secara automatic korang boleh tau BMI. So...kita boleh tau, kita ni kategori ggemuk ke kurus kering. Atau ala -ala mnodel gitu. Wah bestnya kalau badan macam model even korang dh ada 5 orang anak. Bukan tu je..korang boleh ukur tahap ketinggian. Tahap Kolesterol, Tahap Lemak dalam badan. Semua boleh ukur. Sampaikan tahap kencing manis pun boleh ukur. Tahap jerawat pun boleh check. Tapi korang perasan tak, cuma satu je yang kita tak boleh nak check mengenai diri. Apakah itu? * * * Itu adalah IMAN kita. Hanya kita je tau tahap iman kita tahap mana. Even luaran orang Nampak kita selalu berkopiah, bertudung labuh tapi iman...hanya Allah yang tau. Ada orang selalu je berkopiah, tapi ngumpat tahap super duper gak tu. Subuh pun subuh dinasour. Tapi Allah tak pernah buka aib kita kan. Subhanallah. Kalaulah Allah buka ai…

PENGHULU ISTIGFAR

Dari Syaddad bin Aus Radhiallahu ‘anhu dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, maksudnya: “Penghulu istighfar ialah apabila seseorang mengatakan, (Ya Allah, Engkaulah Tuhanku tiada Tuhan melainkan Engkau yang menjadikan aku dan akulah hambaMu dan aku sentiasa dalam genggaman (kuasa)Mu dan aku terikat dengan perjanjian denganMu semampuku. Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada kejahatan yang aku lakukan. Aku kembalikan kepadaMu segala nikmat yang Engkau berikan kepadaku dan aku kembali kepadaMu dengan dosaku, oleh kerana itu ampunilah aku, kerana tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau). Nabi bersabda, “Sesiapa membacanya pada siang hari dengan penuh keyakinan lalu dia mati pada hari itu sebelum datang petang hari maka dia termasuk dari ahli syurga. Dan sesiapa membacanya pada malam hari dengan penuh keyakinan, lalu dia meninggal dunia sebelum pagi hari maka dia termasuk dari ahli syurga”. (Diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari)

Mutaba’ah Yaumiyah

Assalamua'laikum wbt
Subhanallah....dah lama tidak berkesempatan nak update blog. Sampaikan bila nak update blog haarini, aku dah dah jadi macam newbie plak dalam dunia penulisan. Macam ni la manusia, bila dah biasa hidup dalam keadaan relaks, tidak berfikir, maka otaknya akan bertambah lembap gitu. Idea tidak dapat bercambah. 
Macam tu jugak kita ni, bila dah selalu buat dosa, even kecil tapi bila dibiar berlarutan, makanya hati kita bertambah hitam dan sudah tidak rasa bersalah dan berdosa tu. Maka ubatnya adalah zikir. Berzikirlah setiap hari supaya hati sentiasa bersih. Makanya bila hati bersih, Allah akan bagi ilham supaya kita akan rasa berdosa bila buat benda salah. 
Hampa penah dengaq dak "Mutabaah Yaumiyah"? Mungkin korang semua dah tau. Aku je kot baru tau. Hehe. Ok lets go straight to the topic. Mutaba'ah Yaumiyah adalah checklist atau senarai semak ibadah kepada Allah SWT. 
Ingat tak masa kita nak ambik SPM dlu, cikgu-cikgu selalu suruh set target ... "SP…